Ursula von der Leyen: "Avizul privind aderarea Ucrainei la UE va fi gata săptămâna viitoare"

Ursula von der Leyen: "Avizul privind aderarea Ucrainei la UE va fi gata săptămâna viitoare"

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev, că avizul executivului UE privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, relatează Reuters şi Mediafax.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, Ursula von der Leyen a declarat că discuțiile cu Zelenski „ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare”.

Decizia ar fi doar un pas preliminar într-un proces de lungă durată.

Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să acorde Ucrainei statutul de candidat, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Kievul să poată fi luat în considerare pentru aderare.

Von der Leyen, aflată la a doua sa călătorie la Kiev de la începutul războiului din februarie, i-a reamintit lui Zelenski că, în ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele administrative și în alte domenii, mai sunt încă multe de făcut.

„Ați făcut multe în ceea ce privește consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de reforme care să fie puse în aplicare, de exemplu pentru a combate corupția”, a declarat ea la conferința de presă comună.

Zelenski a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă: „Toată Europa este o țintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă în această agresiune. Acesta este motivul pentru care un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor”.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *