Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită introducerea mai multor legume în programul "Tomata"

Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită introducerea mai multor legume în programul "Tomata"

Uniunea Salvăm Ţăranul Român, din care fac parte 14 federaţii şi cooperative agricole, solicită introducerea mai multor legume în programul „Tomata” pentru 2023, prelungirea perioadei de valorificare a producţiei şi majorarea bugetului alocat de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Rurale pentru acest program.

„Propunem introducerea pentru ciclul 1 de producţie şi a altor legume pe lângă tomate: ardei gras, ardei capia, gogoşari, castraveţi şi vinete, iar acestea să se regăsească şi pe ciclul 2 de producţie, dând astfel posibilitatea fermierului de a alege singur tipul de cultură şi timpul de plantare/recoltare şi de a elimina riscul de a avea supraproducţie şi blocaj în piaţă cu un singur produs. Această posibilitate de a alege tipul de cultură, respectiv perioada de cultivare, va contribui şi la asigurarea unei producţii constante, echilibrate şi diversificate pe tot timpul anului”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

De asemenea, perioada de recoltare/vânzare propusă de MADR în proiectul de act normativ până la care trebuie obţinute 3.000 kilograme/1000 mp, respectiv 10 iunie 2023, este total inadecvată pentru condiţiile climaterice din România şi de aceea organizaţia propune prelungirea acesteia până la data de 15 iulie 2023, dată la care în mod obişnuit începe recoltarea primelor legume cultivate în câmp deschis, susţin reprezentanţii „Uniunii Salvăm Ţăranul Român”.

Organizaţia cere şi suplimentarea bugetului total propus prin proiectul de HG de la suma de 53,142 milioane de euro la 95 de milioane de euro, pentru a da posibilitatea finanţării a cât mai multor legumicultori prin acest program.

„Considerăm că suma propusă spre a fi bugetată în anul 2023 este insuficientă şi neadecvată la nevoile de finanţare ale legumicultorilor şi ale sectorului, preconizând după analizele noastre faptul că pentru anul 2023 se vor înscrie în acest program aproximativ 20.000 – 25.000 fermieri”, menţionează reprezentaţii organizaţiei agricole.

Solicitările şi propunerile Uniunii au fost transmise Guvernului României, MADR şi comisiilor de agricultură din Parlamentul României.

Legumicultorii vor beneficia în 2023 de un ajutor de minimis de cel mult 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, plafonul maxim alocat în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2023 pentru această schemă de sprijin fiind de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR, în data de 13 decembrie.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, cultivate în Ciclul I de producţie şi este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre, să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producţie, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate, să marcheze suprafaţa prevăzută la loc vizibil, cu o placă indicator, să obţină producţia minimă corespunzătoare culturii înfiinţate.

Producţia minimă prevăzută este de 3.000 kg/1.000 mp, iar valorificarea producţiei se face până la data de 10 iunie inclusiv.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *