Suedezii inovează! Podeaua automată, şi în fermele de porci

Suedezii inovează! Podeaua automată, şi în fermele de porci

Un grup operaţional din Suedia se află în faza de implementare a unei podele automate în fermele de suine, care să permită o curăţenie realizată la două ore.

Nordicii consideră că această tehnologie va contribui şi la sănătatea porcilor, cu o scădere a antibioticelor administrate acestor animale şi cu o creştere a profitabilităţii unei asemenea afaceri în domeniul zootehnic.

Podeaua automată a fost proiectată iniţial pentru hambarele de bovine şi s-a dovedit a fi o idee de succes.

Între 12 şi 15 cicluri de curăţenie poate genera această tehnologie.

Dacă gunoiul din hambar este înlăturat o dată la două ore este minimalizată emisia de amoniac cu 95%.

Katja Lindvall – vicepreşedintele companiei Moving Floor

Moving Floor este o firmă de familie ce îşi are sediul pe insula suedeză Gotland.

Este condusă de Katja Lindvall şi de soara ei, însă tatăl celor două, Tommy Lindvall, este cel care a inventat această tehnologie pentru bovine în anul 1995.

După ce a urmărit un documentar despre antilopele gnu din savană, Tommy Lindvall a realizat că aceste animale nu se îmbolnăvesc niciodată deoarece se află într-o permanentă mişcare, îndepărtându-se de reziduurile pe care le generează în căutarea lor constantă de hrană.

Totodată, suedezul a conştientizat că animalele crescute în ferme pentru a asigura hrana oamenilor nu beneficiază de aceeaşi libertate de mişcare şi că se impune îndepărtarea gunoiului de lângă acestea.

Din 2003 până în 2008 s-a încercat obţinerea acordului guvernamental, prin intermediul unor universităţi, pentru a se asigura bunăstarea animalelor.

Compania Moving Floor a lansat ulterior tehnologia menţionată pentru vaci.

În tot acest timp, Lindvall a testat dacă podeaua poate fi aplicată şi în adăposturile pentru porci.

Am înţeles de la bun început faptul că cererea pentru podeaua automată va fi mai mare în cazul suinelor decât cea pentru bovine. Asta pentru că porcii sunt mai mulţi şi trăiesc în spaţii închise.

Katja Lindvall – vicepreşedintele companiei Moving Floor


Vânzarea produsului nostru nu a fost posibilă până în prezent din cauza unor probleme de ordin material. Cureaua este foarte importantă întrucât funcţionarea podelei automate depinde de această curea, care permite rotaţia iar gunoiul poate fi îndepărtat fără să se apeleze la apă. A trebuit să găsim un material potrivit din care să realizăm această curea, astfel încât aceasta să nu fie distrusă de porci şi totodată să nu fie prea alunecoasă pentru ei. În ultimii ani am reuşit să identificăm un material care funcţionează. În acest grup operaţional am reuşit să-l testăm şi să optimizăm tehnologia pentru a putea să comercializăm podeaua automată.

Katja Lindvall – vicepreşedintele companiei Moving Floor


În momentul de faţă, podeaua automată este promovată intens în China, deoarece, potrivit producătorilor, această ţară deţine jumătate din totalul producţiei de carne de porc şi în acelaşi timp se confruntă cu serioase probleme de mediu.

Suntem dispuşi să încurajăm cercetarea în acest domeniu în ţări precum Danemarca, Olanda şi Germania.

Katja Lindvall – vicepreşedintele companiei Moving FloorLasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *