Reglementări privind dezvoltarea durabilă a zonelor montane

Reglementări privind dezvoltarea durabilă a zonelor montane

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se reglementează componenţa, atribuţiile şi responsabilităţile Comitetului de masiv şi ale Consiliului Naţional al Muntelui.

Citeşte şi articolul: „Ziua Antti”, un eveniment dedicat fermierilor

Pentru Comitetul de masiv s-au stabilit modul de organizare şi adoptare a deciziilor, constituirea unei comisii tehnice şi a unor comisii de specialitate, precum şi atribuţiile şi responsabilităţile acestuia.

Comitetul de masiv este format din 18 membri şi are în componenţă reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii din cadrul grupei de munţi.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Muntelui s-a aprobat constituirea unei comisii tehnice şi a unor grupuri de lucru de specialitate, precum şi atribuţiile şi responsabilităţile acestuia.

Consiliul Naţional al Muntelui, ce are rol consultativ şi asigură legătura dintre guvern şi reprezentanţii zonei montane pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia, este prezidat de prim-ministrul României şi are în alcătuire 23 de membri, reprezentanţi ai unor ministere şi ai altor entităţi specifice.

Prezentul act normativ a avut la bază mai multe consultări cu principalii factori interesaţi de dezvoltarea durabilă a zonei montane precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi institutelor de cercetare implicate direct în activităţi pentru protecţia şi dezvoltarea durabilă a zonei montane.

La data de 2 august 2018 a intrat în vigoare Legea muntelui nr. 197/2018, care reglementează modalităţile de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane prin valorificarea resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecției mediului natural.

Legea muntelui prevede ca pentru fiecare grupă de munţi să se constituie un comitet de masiv, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţia mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *