Rata de absorbţie a fondurilor europene, în creştere

Rata de absorbţie a fondurilor europene, în creştere

Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi
dezvoltare rurală continuă să crească.

„România gestionează pentru perioada de programare 2014-2020 o alocare din FEADR de 8,1 miliarde de euro, situându-se pe locul al şaselea în Uniunea Europeană, după Italia, Franţa, Germania, Polonia şi Spania. Din punct de vedere al nivelului plăţilor efectuate către beneficiarii FEADR, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană, după Franţa, şi locul întâi dacă ne referim la gradul de absorbţie pentru nivelul anului 2019, fiind înregistrată o creştere de 36,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016”, a declarat Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.

Prin politica de dezvoltare rurală, Uniunea Europeană îşi propune să ajute zonele rurale să facă faţă multiplelor provocări economice, sociale şi de mediu pe care le aduce secolul al 21-lea.

Cunoscut ca Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) a fost îmbunătăţit în perioada 2014-2020 printr-o reformă amplă, în urma căreia România a primit o alocare de 8,1 miliarde de euro din bugetul FEADR, la care se adaugă contribuţia naţională, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

La sfârşitul lunii ianuarie, România era pe locul al şaselea, la egalitate cu Cehia şi Lituania, din punct de vedere al ratei de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *