Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, aviz favorabil în comisiile de specialitate ale parlamentului

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, aviz favorabil în comisiile de specialitate ale parlamentului

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din parlament, fiind aprobate două din cele opt amendamente.

Parlamentarii din comisiile de agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi cei din Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senat au avizat bugetul MADR cu 23 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”.

Amendamentele aprobate vizează suplimentarea bugetului cu 40,5 milioane de lei, pe credite de angajament şi credite bugetare, pentru sistemul antigrindină şi cu 14,5 milioane de lei pentru obiective de investiţii.

MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru următorii doi ani, 2020 şi 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde de lei, respectiv 18,49 miliarde de lei, însă acesta va creşte semnificativ pentru 2022, suma prevăzută fiind de 30,62 miliarde de lei.

Creditele de angajament în 2019 reprezintă 23,92 miliarde de lei, în scădere cu 7,55% faţă de anul anterior.

Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei în 2019, cu 14,33% mai mult faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult faţă de alocarea din anul anterior.

Subvenţiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% faţă de 2018, în timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezintă 17,85 miliarde de lei (+11,32%).

Potrivit proiectului de buget, principalele obiective strategice pe termen mediu ale MADR sunt: asigurarea securităţii alimentare naţionale prin creşterea şi diversificarea producţiei agricole; creşterea competitivităţii produselor agroalimentare şi pescăreşti româneşti pe piaţa europeană şi globală în vederea echilibrării balanţei comerciale agricole; creşterea absorbţiei fondurilor comunitare destinate finanţării domeniilor specifice; susţinerea financiară şi fiscală a agriculturii prin programe multianuale; eficientizarea structurilor de piaţa agricole şi agroalimentare; stimularea înfiinţării de depozite pentru colectarea, sortarea şi valorificarea produselor agricole.

De asemenea, MADR mai are printre obiectivele pe termen mediu modernizarea şi extinderea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare şi adaptarea agriculturii la schimbările climatice; dezvoltarea sectorului pescăresc; susţinerea cercetării agricole, a informării, consultanţei, extensiei şi a formării profesionale în agricultura; dezvoltarea şi protecţia zonei montane; dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Proiectul bugetului de stat pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, în 2019 sunt prevăzute venituri de 164,54 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 258,73 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *