Proiect legislativ: 200 de euro pe tonă pentru produsele agricole româneşti

Proiect legislativ: 200 de euro pe tonă pentru produsele agricole româneşti

Mai mulţi parlamentari PNL au depus la Senat un proiect legislativ care prevede acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, respectiv 200 de euro pe tonă şi 100 de euro pe tonă pentru produsele direct pentru consum.

După promulgare, prezenta lege va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 şi se va aplica până la data de 31 decembrie 2022, arată proiectul.

Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate către unitpţi de procesare ţi nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăşi 10.000 euro anual pe beneficiar

Proiectul legislativ depus la Senat


Potrivit propunerii legislative, cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma.

Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcţie de opţiunea beneficiarului aceasta poate fi plătită prin mandat poştal sau prin virament în contul curent al beneficiarului.

Proiectul legislativ depus la Senat


Parlamentarii PNL susţin că proiectul sprijină consumul produselor româneşti, care au o calitate care nu poate fi contestată.

Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producţiei agricole autohtone, prin comercializare, în piaţa locală, naţională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare româneşti a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaşte după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantităţii de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creşterea veniturilor producătorilor agricoli.

Iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului


Ei cred că impactul bugetar va fi unul pozitiv.

Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TBA încasat înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

Iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului


Propunerea legislativă pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse primare a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *