Previziune pentru 2020: "Ne aşteptăm ca economia românească să încetinească"

Previziune pentru 2020: "Ne aşteptăm ca economia românească să încetinească"

În 2020, economia românească ar putea decelera pe termen scurt, la finalul ciclului post-criză la nivel global, apreciază Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o analiză.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Potrivit acestuia, principalii investitori și-ar putea consolida, anul acesta, prezența în România, iar nivelurile deficitelor și dependența de finanțare externă vor fi scăzute comparativ cu perioada anterioară crizei.

Andrei Rădulescu mai prognozează, pentru anul în curs, că în ciuda creșterii salariilor recent anunțată, forța de muncă din țara noastră va continua să fie ieftină în comparație cu celealte state membre ale Uniunii Europene.

Expertul scrie că presiunile inflaționiste vor rămâne ridicate pe termen scurt, având în vedere tensiunile existente în piața forței de muncă și deprecierea leu

Totodată, analistul transmite ca Banca Națională a României (BNR) este așteptată să își consolideze controlul asupra lichidiății din piața monetară, pe termen scurt.

De asemenea, Rădulescu preconizează că se vor majora costurile de finanțare, iar leul va continua să se deprecieze, având în vedere provocările în ceea ce privește echilibrul macroeconomic.

În același timp, acesta vorbește despre o posibilă revenire a voltatilității pe piețele financiare globale.

Andrei Rădulescu indică și factori de risc pentru economie: climatul macro-financiar global, impactul fluxurilor de capital asupra piețelor emergente, dar și tensiunile politice din țara noastră.

MEDIAFAX

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *