Preşedintele Băncii Mondiale: "Creşterea economică globală nu va atinge ţinta estimată de 2,6%"

Preşedintele Băncii Mondiale: "Creşterea economică globală nu va atinge ţinta estimată de 2,6%"

David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, a avertizat că la nivel global creşterea economică ar putea să nu atingă nivelul de 2,6% estimat în luna iunie de instituţia pe care o conduce, din cauza temerilor referitoare la direcţia economiei mondiale.

Într-un discurs susţinut la Montreal înainte de întâlnirile anuale ale Băncii Mondiale şi ale FMI-ului, Malpass a avertizat cu privire la creşterea economică la nivel global şi a spus că se aşteaptă ca economia lumii să crească sub nivelul estimat în urmă cu patru luni din cauza Brexitului, recesiunii din Europa şi a incertitudinii comerciale.

„Mai mult, în cea mai mare parte a lumii dezvoltate investiţiile cresc prea încet pentru a obţine câştiguri viitoare semnificative”, spune Malpass.

Pe fondul încetinrrii creşterii economice, Malpass precizează că este esenţial pentru toate ţările să aibă reforme structurale bine gândite, inclusiv întărirea statului de drept, astfel încât companiile private să poate concura cu cele deţinute de stat.

„Pentru multe ţări asta înseamnă să îşi deschidă pieţele închise sau protejate, să permită ca preţurile să fie stabilite de forţele pieţei, şi să îşi liberalizeze fluxurile de capital. Avantajul pentru ţările care vor face acest pas va fi că vor atrage mai multe investiţii, atât autohtone cât şi externe, şi pot genera creştere economică de care să benficieze o parte mai mare din populaţie”, adaugă Malpass.

Preocupările sale referitoare la economia europeană se bazează pe economiile care stagnează, respectiv se contractă în Germania şi Italia.

Cu toate acestea, FMI a prezis în iulie o creştere economică de 1,3% pentru zona euro în 2019, cu tendinţa de a creşte spre 1,6% în 2020.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *