MADR vrea să extindă suprafaţa terenurilor irigate la 2,6 milioane de hectare până în 2025

MADR vrea să extindă suprafaţa terenurilor irigate la 2,6 milioane de hectare până în 2025

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să extindă suprafaţa terenurilor irigate la 2,6 milioane de hectare până în 2025, ca măsură pentru gestionarea agriculturii în condiţiile schimbărilor climatice.

MADR a elaborat „Strategia naţională de reabilitare și extindere a infrastructurii de irigații din România”, un document de completare a măsurilor adoptate în sectorul agricol privind adaptarea la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora, precum și a măsurilor luate pentru creșterea eficienței energetice în aplicarea irigațiilor și mai buna gestionare a apei, așa cum se regăsesc acestea în cadrul Programului național de reabilitare a infrastructurii principale din România (PNI), aflat în curs de derulare.

Strategia are ca obiectiv să dezvolte o suprafața totală funcțională pentru irigații de 2.872.052 de hectare.

Dintre acestea, suprafață de utilitate publică cu infrastructura principală de irigații în curs de reabilitare prin PNI este de 2 milioane de hectare, suprafața care va redobândi statutul de utilitate publică va fi de 743.913 de hectare, iar noua suprafaţă amenajată pentru irigaţii va însuma 123.500 hectare.

Se preconizează ca strategia să fie implementată în perioada 2020 – 2025, potrivit unui document al MADR.

Justificarea elaborării strategiei rezidă în faptul că România prezintă un risc considerabil faţă de schimbările climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii, zonele cele mai afectate fiind situate în partea de sud, sud-est şi est a ţării.

Secetele au un impact semnificativ asupra stabilităţii producţiei şi a securităţii alimentare naţionale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunităţilor de dezvoltare economică în pofida existenţei potenţialului din agricultură, informează MADR.

România riscă pe termen scurt şi mediu o creştere semnificativă a temperaturii anuale medii, scăderea precipitaţiilor şi ocurenţa generală a evenimentelor climatice extreme.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *