Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Ucraina a stabilit două rute, prin Polonia și România, pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, dar blocajele au încetinit livrările, a declarat astăzi ministrul adjunct de externe de la Kiev, citat de Reuters şi de Mediafax.

Dmytro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând penurii generalizate și creșterea prețurilor.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume și spune că are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară.

Ucraina se află în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik.

El nu a oferit detalii despre cât de mult grâu a fost deja transportat sau va fi transportat prin aceste rute.

„Aceste rute nu sunt perfecte pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să le dezvoltăm”, a declarat el pentru Reuters, în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore.

Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniță, unde nu există multe facilități de transfer sau de depozitare.

Redirecționarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre și încărcarea încărcăturilor pe barje pentru a fi transportate spre portul Constanța, un proces complex și costisitor.

Moscova, care numește războiul o operațiune militară specială și neagă că a lovit ținte civile și agricole, acuză sancțiunile occidentale asupra Rusiei și minele maritime puse de Ucraina pentru scăderea exporturilor de alimente și creșterea prețurilor globale.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *