ECONOMIC | Inflaţia: "Ce este mai rău urmează să vină"

ECONOMIC | Inflaţia: "Ce este mai rău urmează să vină"

La nivel mondial, oamenii se confruntă cu o inflație la un nivel nemaiîntâlnit de zeci de ani, pe măsură ce prețurile cresc vertiginos pentru produse de bază precum alimentele, încălzirea, transportul și cazarea.

Și, cu toate că s-ar putea să se întrevadă un vârf al inflaţiei, efectele acesteia s-ar putea înrăutăți.

Cum s-a ajuns aici? Prin pandemie și război.

O perioadă îndelungată și confortabilă de inflație redusă și rate scăzute ale dobânzii s-a încheiat brusc după ce COVID-19 a lovit, în timp ce guvernele și băncile centrale au menținut pe linia de plutire companiile și gospodăriile blocate cu ajutorul a mii de miliarde de dolari.

Acest colac de salvare i-a împiedicat pe lucrători să treacă în șomaj, a împiedicat firmele să intre în faliment și a împiedicat prăbușirea prețurilor locuințelor.

Dar, de asemenea, a dezechilibrat cererea și oferta ca niciodată înainte.

Până în 2021, pe măsură ce blocajele se încheiau și economia globală creștea în cel mai rapid ritm post-criză din ultimii 80 de ani, banii destinați stimulării au copleșit sistemul comercial mondial.

Fabricile care fuseseră oprite nu au putut accelera suficient de repede pentru a satisface cererea, normele de siguranță COVID au provocat penurii de forță de muncă în comerțul cu amănuntul, transporturi și asistență medicală, iar boom-ul de redresare a provocat o creștere bruscă a prețurilor la energie.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar sancțiunile occidentale asupra principalului exportator de petrol și gaze naturale au făcut ca prețurile carburanților să crească și mai mult.

Cunoscută drept „taxa pe săraci”, deoarece îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici, inflația de două cifre a exacerbat inegalitățile la nivel mondial. În timp ce consumatorii mai bogați se pot baza pe economiile acumulate în timpul blocajelor pandemice, alții se luptă să ajungă la sfârșit de lună și un număr tot mai mare de persoane se bazează pe băncile alimentare.

Odată cu instalarea iernii în emisfera nordică, această presiune asupra costurilor de trai se va accentua pe măsură ce facturile la combustibil vor crește. Lucrătorii au intrat în grevă în sectoare precum sănătatea și aviația pentru a cere ca salariile să țină pasul cu inflația. În cele mai multe cazuri, aceștia trebuie să se mulțumească cu mai puțin.

Preocupările legate de costul vieții domină politica națiunilor bogate – în unele cazuri, acestea au lăsat în urmă alte priorități, cum ar fi acțiunile privind schimbările climatice.

Deși recentele scăderi ale prețurilor la benzină au atenuat o parte din presiune, inflația rămâne o prioritate pentru administrația președintelui american Joe Biden. Emmanuel Macron, din Franța, și Olaf Scholz, din Germania, își storc bugetele pentru a canaliza miliarde de euro în programe de sprijin.

Dar, dacă în economiile industrializate lucrurile sunt dificile, creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente agravează sărăcia și suferința în țările mai sărace, din Haiti până în Sudan și din Liban până în Sri Lanka.

Programul alimentar mondial estimează că 70 de milioane de persoane în plus la nivel mondial au fost împinse mai aproape de foamete de la începutul războiului din Ucraina, în ceea ce numește un „tsunami al foamei”.

Ce înseamnă acest lucru pentru 2023?

Băncile centrale ale lumii s-au angajat în creșteri abrupte ale ratelor dobânzilor pentru a răci cererea și a domoli inflația. Până la sfârșitul anului 2023, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca inflația mondială să scadă la 4,7% – puțin mai puțin de jumătate din nivelul actual.

Obiectivul este o „aterizare lină”, în care răcirea să aibă loc fără prăbușiri ale pieței imobiliare, falimente de întreprinderi sau o creștere bruscă a numărului de șomeri. Însă acest scenariu optimist s-a dovedit a fi evaziv în trecut, când s-a confruntat cu o inflație ridicată.

De la șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, până la Christine Lagarde de la Banca Centrală Europeană, se vorbește tot mai des despre faptul că medicamentul pentru creșterea ratelor ar putea avea un gust amar. În plus, riscurile din jurul marilor incertitudini – războiul din Ucraina, tensiunile dintre China și Occident – sunt înclinate în sens negativ.

Perspectivele obișnuite ale FMI din octombrie au fost una dintre cele mai sumbre din ultimii ani, afirmând: „Pe scurt, ce este mai rău este încă de așteptat și, pentru mulți oameni, 2023 va fi ca o recesiune”.

Sursa: Mediafax

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *