Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit în creştere proiecţiile sale privind inflaţia în zona euro în următorii trei ani şi a informat că se aşteaptă ca până la finalul lui 2025 creşterea preţurilor să rămână peste ţinta sa de 2%, transmit agenţiile DPA, Reuters şi AGERPRES.
Au fost revizuite în creştere proiecţiile privind inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, BCE citând implicaţiile pieţei forţei de muncă robuste pentru viteza dezinflaţiei.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
BCE se aşteaptă acum ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).
Datele preliminare ale Eurostat arată că inflaţia de bază în zona euro a scăzut în mod suprinzător până la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie.
De asemenea, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie.
Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.
BCE a înrăutăţit previziunile privind evoluţia economiei zonei euro în 2023 şi în 2024 şi a menţinut la 1,6% prognoza privind creşterea PIB-ului în 2025.
Economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 0,9% anul acesta (faţă de un avans de 1% estimat în martie) şi de 1,5% anul viitor (faţă de un avans de 1,6% estimat în martie).
Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate săptămâna trecută de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023, cât şi în ultimul trimestru din 2022.
Oficiul european de statistică a anunţat iniţial că economia zonei euro a stagnat (0%) în ultimul trimestru din 2022 comparativ cu trimestrul precedent şi a înregistrat o creştere de 0,1% în primul trimestru din 2023.
Conform datelor revizuite, PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%.
Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.