Program de finanţare pentru dezvoltarea grădinilor şi fermelor urbane

Program de finanţare pentru dezvoltarea grădinilor şi fermelor urbane

Kaufland România lansează în premieră platforma de finanţare „Creştem Grădinescu”, împreună cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România, prin care oferă un grant total de 130.000 de euro grădiniţelor, şcolilor, organizaţiilor non-guvernamentale neafiliate politic şi grupurilor de iniţiativă civică interesate să dezvolte grădini şi ferme urbane în România.

Misiunea proiectului este de a stimula crearea de spaţii verzi, naturale, în aglomerarea mediului urban, de a încuraja educaţia ecologică, dezvoltarea conceptului de grădinărit urban, precum şi agricultura sustenabilă.

Platforma „Creştem Grădinescu” oferă finanţare pentru două tipuri de proiecte – Grădini Urbane Comunitare şi Ferme Urbane.

Bugetul maxim acordat variază în funcţie de tematica aleasă. Pentru o grădină urbană comunitară, finanţarea ajunge până la 10.000 de euro pe proiect, iar pentru o fermă urbană, până la 15.000 de euro.

Selecţia proiectelor va fi realizată de o comisie de experţi, pe baza unor criterii transparente, precum suprafaţa utilă a grădinii, complexitatea acesteia, numărul de beneficiari şi al activităţilor propuse în acord cu experienţa echipei.

Pe lângă sprijin financiar, proiectele vor beneficia de expertiză şi coordonare din partea specialiştilor din cadrul Institutului de Cercetare în Permacultură din România. Grădinile nou create prin intermediul programului vor face parte din „Reţeaua Grădinescu”.

Proiectul are acoperire naţională şi se desfăşoară în două runde de finanţare. Aplicaţiile pentru dezvoltarea grădinilor urbane pot fi depuse până pe 14 aprilie inclusiv.

Cererea de finanţare şi alte documente utile pot fi descărcate de pe site-ul www.gradinescu.ro.

Apelul de proiecte pentru fermele urbane va fi deschis în luna septembrie.

„Ne-am dorit să extindem programul Grădinescu, deschizându-l acum tuturor celor care vor să se implice pentru a face diferenţa. Am început prin transformarea spaţiilor nefolosite din parcările şi de pe acoperişurile magazinelor Kaufland în grădini urbane comunitare, cultivate cu legume, fructe, flori – ce pot fi îngrijite de comunitate – iar acum, prin Creştem Grădinescu, oferim proiectul tuturor românilor”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager la Kaufland România.

Pentru aceste granturi pot aplica unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar din România, ONG-uri neafiliate politic şi echipe formate din trei persoane sau mai multe, care se constituie ca grupuri de iniţiativă civică şi care vor opera sub entitate juridică în cadrul Asociaţiei şi Institutului de Cercetare în Permacultură.

Printre criteriile de care aplicanţii trebuie să ţină cont pentru a obţine finanţare se numără: suprafaţa de minimum 200 de metri pătraţi, expunere la soare de cel puţin şase ore, acces direct la apă sau posibilitatea de racordare, poziţionare accesibilă unui număr cât mai mare de beneficiari etc.

Grădinile pot fi create atât pe spaţii verzi nefolosite, cât şi pe beton, asfalt, terase sau pe acoperişuri, precum şi pe un spaţiu al unui magazin Kaufland din vecinătate.

Nu este necesar ca spaţiul să fie în proprietate, acesta poate fi amenajat cu acordul proprietarului.

Cei interesaţi să acceseze grantul pot găsi toate detaliile în regulamentul de aplicare disponibil pe site-ul gradinescu.ro.

Aplicaţiile la programul de finanţare vor trece prin trei etape de selecţie. Proiectele câştigătoare vor fi anunţate public pe 6 mai, iar implementarea grădinilor va avea loc începând cu această dată, sub supervizarea şi asistenţa specialiştilor de la Institutul Cercetare în Permacultură, care vor desfăşura vizite, ateliere de instruire, consultanţă în elaborarea designului, mentenanţă şi activare comunitară în cadrul grădinilor.

Prin această iniţiativă, Kaufland România şi Institutul de Cercetare în Permacultură extind reţeaua de grădini urbane comunitare Grădinescu la nivel naţional şi susţine comunităţile locale să se implice în program, pentru a face diferenţa. Iniţiativa contracarează poluarea urbană şi încurajează oamenii să petreacă mai mult timp în natură şi să adopte un stil de viaţă mai responsabil.

Proiectul Grădinescu a demarat în 2017, prin dezvoltarea unei reţele formate din zece grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor, două în şcolile din capitală şi una în cetatea municipiului Alba Iulia.

Grădinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori – prin participare şi de echipa Grădinescu – prin expertiză, facilitare şi cercetare.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.200 de magazine în şapte ţări şi o reţea de 121 de magazine în România.

Institutul de Cercetare în Permacultură din România este o reţea de profesionişti şi antreprenori din diverse domenii profesionale (permacultură, inginerie, economie, antropologie, horticultură, psihologie, ingineria mediului etc) care dezvoltă şi sprijină proiecte eco-sociale etice.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *