Operatorii economici care intră pe Legea risipei alimentare trebuie să depună până la 31 martie rapoartele pe 2019

Operatorii economici care intră pe Legea risipei alimentare trebuie să depună până la 31 martie rapoartele pe 2019

Operatorii economici care optează pentru aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare au obligaţia să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), până la data de 31 martie a fiecărui an, rapoartele pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, a anunţat MADR.

Potrivit sursei citate, raportarea va cuprinde, în mod obligatoriu, tipul/categoria produs donată/recepţionată, cantitatea donată/recepţionată (kg), contractul de donare alimente, datele de identificare ale donatorului/receptorului (numele şi codul fiscal).

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată şi HG nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acestei legi reglementează măsurile de prevenire a risipei de alimente pe întreg lanţul agroalimentar şi se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a acestuia.

În ceea ce priveşte planul de diminuare a risipei alimentare, MADR precizează că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, operatorii care optează să întreprindă acţiuni pentru diminuarea risipei alimentare au obligaţia să elaboreze planul de diminuare a risipei alimentare, iar postarea planului pe site-ul propriu este opţională.

Ministerul Agriculturii este autoritatea care realizează şi gestionează baza de date cu operatorii receptori şi publică pe site-ul propriu Lista operatorilor receptori.

Până în prezent, sunt înscrişi în lista operatorilor receptori un număr de 11 entităţi (organizaţii, asociaţii, fundaţii), ale căror date de identificare sunt disponibile pe site-ul MADR.

România este semnatară a Acordului de la Paris încheiat la 12 decembrie 2015 prin care a confirmat alături de celelalte state membre UE, precum şi de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), angajamentul referitor la reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în cadrul summit-ului ONU de la New York, în septembrie 2015.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *