Ziua mondială a solului

Ziua mondială a solului

În fiecare an, la 5 decembrie este sărbătorită Ziua mondială a solului (World Soil Day), urmărindu-se conştientizarea importanţei menţinerii unui sol sănătos şi susţinerea unei gestionării durabile a resurselor solului.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind şi ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial marcarea acestei zile.

Recunoscând rolul crucial al solului pentru securitatea alimentară şi având în vedere provocările enorme pentru gestionarea durabilă şi protecţia solului atât Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), cât şi Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Solului au susţinut şi propus celebrarea oficială a Zilei mondiale a solului.

Conferinţa FAO din iunie 2013 a aprobat în unanimitate marcarea acestei zile şi a cerut Adunării Generale a ONU adoptarea oficială a acesteia.

Stoparea eroziunii solului este mesajul transmis în acest an, cu prilejul Zilei mondiale a solului, acţiuni în acest sens desfăşurându-se pe tot parcursul anului 2019.

La fiecare cinci secunde, echivalentul unui teren de fotbal este erodat. Acest fapt reafirmă necesitatea conştientizării fenomenului aflat în creştere, ce afectează populaţia Pământului, care se află, de asemenea, în continuă creştere. Campania FAO „Opriţi eroziunea solului, salvaţi-ne viitorul” îşi propune să sensibilizeze, atât populaţia cât şi forurile politice aflate la conducere, asupra importanţei susţinerii ecosistemelor sănătoase şi prin aceasta a bunăstării umane.

Dacă nu se acţionează curând, eroziunea solului va provoca consecinţe negative asupra calităţii solului, fertilitatea acestuia continuând să fie afectată într-un ritm alarmant, ameninţând scăderea cantităţii produselor alimentare la nivel global şi implicit a siguranţei hranei necesare populaţiei.

Încurajând toate persoanele să participe, FAO a creat un site web tematic plin de informaţii, iniţiative şi materiale pentru a răspândi mesajul prin diferite platforme multimedia a căror descărcare, utilizare şi difuzare este gratuită, potrivit www.fao.org.

Solul este necesar pentru 90 % din producţia totală de alimente, furaje, fibre şi combustibili şi furnizează materie primă pentru activităţi variate, de la horticultură până la sectorul construcţiilor. Solul este esenţial şi pentru sănătatea ecosistemului: purifică apa şi reglează cantitatea acesteia, pune în mişcare circuitul nutrienţilor şi reprezintă un rezervor de specii şi genuri, susţinând biodiversitatea.

Cu toate acestea, solul este supus unor solicitări continue şi adeseori contradictorii din partea societăţii umane.

Prin capacitatea sa de a asigura servicii ecosistemice – producător de alimente, rezervă de biodiversitate şi regulator de substanţe gazoase, apă şi nutrienţi – solul este prin urmare, supus presiunilor.

O treime dintre solurile planetei se află în proces de degradare. Cu o populaţie care se aşteaptă să ajungă la 9 miliarde până în 2050, fenomenul de poluare al solului este o problemă mondială.

Ratele de impermeabilizare observate, eroziunea şi contaminarea solului, precum şi reducerea materiei organice din sol, reduc rezistenţa acestuia sau capacitatea sa de a absorbi modificările la care este expus.

Pe perioada vieţii unui om, solul poate fi considerat o resursă neregenerabilă.

Ca societate, trebuie să îl gestionăm în mod durabil pentru a ne putea bucura de beneficiile sale, se menţionează pe www.eea.europa.eu.

Pentru producerea a doar 2-3 cm de sol poate fi necesară trecerea a 1.000 de ani, potrivit www.fao.org.

Adunarea Generală a ONU a declarat anul 2015 – Anul Internaţional al Solurilor – prin Rezoluţia 68/232, din 20 decembrie 2013. Printre obiectivele acestuia se află şi cel de promovare de politici şi acţiuni eficiente pentru managementul durabil şi protecţia resurselor de sol.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *