Ziua Mondială a Solului

Ziua Mondială a Solului

Ziua Mondială a Solului este marcată în fiecare an la 5 decembrie.

O zi internaţională pentru celebrarea solului a fost recomandată de Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Solului (IUSS) în 2002.

Sub patronajul Regatului Thailandei şi în cadrul Parteneriatului Global pentru Sol, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a sprijinit înfiinţarea oficială a Zilei Mondiale a Solului ca o platformă globală de conştientizare.

Conferinţa FAO a aprobat în unanimitate Ziua Mondială a Solului în iunie 2013 şi a solicitat adoptarea sa oficială la cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU.

În decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a răspuns desemnând data de 5 decembrie 2014 drept prima Zi mondială oficială a solului. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial celebrarea acestei zile, potrivit https://www.un.org/.

În 2022 se împlinesc zece ani de la fondarea Parteneriatului Global pentru Sol (The Global Soil Partnership – GSP) un mecanism recunoscut la nivel global cu misiunea de a aşeza problemele legate de sol pe Agenda Globală şi de a susţine un management durabil al solului.

Parteneriatul, susţinut de FAO, lucrează din greu pentru a îmbunătăţi administrarea solului în vederea obţinerii unor soluri productive pentru securitatea alimentară, adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice şi dezvoltarea durabilă pentru toţi.

Tema zilei, din acest an, „Soils: Where food begins”, îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la importanţa menţinerii ecosistemelor sănătoase şi a bunăstării umane, abordând provocările tot mai mari în managementul solului, sporind gradul de conştientizare faţă de importanţa unui sol sănătos şi încurajând societăţile să îmbunătăţească solul.

Pierderea de nutrienţi reprezintă un proces major de degradare a solului care ameninţă hrana şi este recunoscută ca fiind printre cele mai importante probleme la nivel global pentru securitatea alimentară şi sustenabilitatea pe tot globul, notează https://www.fao.org/.

„Halt soil salinization, boost soil productivity” a fost tema anului 2021 şi a avut ca obiectiv abordarea unor provocări tot mai mari în managementul solului, în combaterea salinizării solului, în creşterea percepţiei asupra solului şi încurajarea societăţilor să îmbunătăţească sănătatea solului, potrivit https://www.fao.org/.

Sursa: www.agrisuport.ro

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *