Zelenski le cere agricultorilor ucraineni să însămânțeze cât mai mult pentru a evita o criză de cereale

Zelenski le cere agricultorilor ucraineni să însămânțeze cât mai mult pentru a evita o criză de cereale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut agricultorilor din ţara sa ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi pentru a menţine nivelul producţiei de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente, relatează agenţiile DPA și Agerpres.

În toată ţara, primăvara aceasta, la fel ca în fiecare primăvară, trebuie să însămânţăm peste tot – cât mai mult posibil. Totul depinde de oameni, pentru că aici este vorba despre viaţă.

Volodimir Zelenski

Ucraina este considerată a fi unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea cel mai mare exportator de grâu şi lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.

Războiul din Ucraina a creat dificultăţi în procesul de producţie, iar perturbarea exporturilor agricole ucrainene poate conduce la creşteri de preţuri pe plan mondial.

Rusia, la rândul ei un mare producător agricol şi acum supusă unor sancţiuni dure după ce a invadat Ucraina, a interzis exporturile de cereale către o serie de ţări.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia joi că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importă din Ucraina şi care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creşterea porcilor.

Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase. Vor fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă.

Janusz Wojciechowski


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *