Viitorul fermelor de familie, dezbătut la sediul MADR

Viitorul fermelor de familie, dezbătut la sediul MADR

Petre Daea a deschis oficial conferinţa referitoare la viitorul fermelor familiale în perspectiva lansării „Deceniului ONU privind Fermele Familiale (2019-2028)”, primul eveniment organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la Bucureşti, în contextul preşedinţiei ţării noastre a Consiliului UE.

Manifestarea a reunit diverse personalităţi, ambasadori din statele membre ale Uniunii Europene, ambasadori ai ţărilor din zona Balcanilor de Vest şi din vecinătatea estică, experţi la nivel înalt din cadrul Comisiei Europene (Javier Alcazar Sirvent – şef de unitate), de la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene (Petr Blizkovsky, director) şi din partea FAO (Marcela Villarreal, directorul Diviziei de Parteneriat FAO, Morten Hartvigseg, manager iniţiative regionale pentru fermele de familie şi micii agricultori), profesori universitari (Natalija Bogdanov, profesor la universitatea din Belgrad) şi reprezentanţi ai fermelor familiale.

Din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au participat la eveniment secretarii de stat Daniel Dumitru Botănoiu, Alexandru Valentin Ţachianu, Teodora Gabriela Gheniu, Daniel Eugeniu Crunţeanu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, secretarul general Constantin Ilie Aprodu, precum şi directori ai direcţiilor de specialitate din MADR.

Obiectivul acestei întâlniri a fost facilitarea schimbului de experienţe şi bune practici, precum şi discuţii cu privire la provocările cu care se confruntă fermele familiale din Europa.

În deschiderea discursului său, Petre Daea a afirmat: „Salutăm iniţiativa FAO privind Deceniul Fermelor de Familie, care îşi propune să ofere sprijin tehnic guvernelor privind susţinerea şi schimbul de bune practici, menţinerea agriculturii familiale ca prioritate pe agenda internaţională”.

Totodată, ministrul a declarat că fermierii deţin cunoştinţele necesare pentru a transforma sistemele alimentare astfel încât să poată produce hrana necesară tuturor, menţinând în acelaşi timp biodiversitatea şi durabilitatea mediului.

Petre Daea a subliniat, de asemenea, faptul că fermierii au nevoie de accesul la ştiinţă, tehnologie, inovare pentru ca antreprenoriatul lor să devină de succes şi să asigure trecerea de la agricultura de subzistenţă la producţia sustenabilă şi valorificare pe piaţă.

În acelaşi timp, o atenţie deosebită trebuie acordată susţinerii accesului femeilor şi tinerilor din mediul rural. Citându-l pe directorul general FAO, Graziano da Silva, ministrul Daea a reamintit că „fermele de familie sunt cele care pot păstra cel mai bine tradiţia zonelor rurale şi pot promova produsele locale”.

Datele ONU arată că fermele de familie însumează peste 500 de milioane de ferme la nivel mondial.

În sectorul pescăresc, 90% din 140 de milioane de persoane implicate la nivel mondial sunt pescarii la scară mică care oferă peste 60% din peşte destinat consumului uman direct.

FAO a condus prima discuţie în cadrul conferinţei, analizând rolul fermelor de familie în dezvoltarea durabilă.

Sesiunea a abordat contribuţia micilor fermieri în realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi a explicat situaţia generală a fermelor de familie din Europa şi Asia Centrală.

Sprijinul acordat micilor fermieri şi fermelor familiale este una dintre cele patru priorităţi regionale ale FAO din Europa şi Asia Centrală, în care FAO urmăreşte îmbunătăţirea dezvoltării politicilor, a producţiei agricole durabile şi a mijloacelor de subzistenţă din mediul rural, reducând în acelaşi timp sărăcia rurală.

Principalele puncte comune regăsite în cadrul expunerilor au fost necesitatea unor politici publice pentru susţinerea fermelor de familie, îmbunătăţirea incluziunii socio-economice, creşterea cunoştinţelor despre fermele de familie, drepturi egale pentru femei, suport acordat fermelor de familie pentru dobândirea unei dezvoltări durabile şi pentru crearea de noi locuri de muncă, sprijin acordat fermelor mici pentru a se putea adapta schimbărilor climatice.

În a doua parte a conferinţei, directorul general al Autorităţii de Management a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a susţinut o prezentare în care a făcut cunoscută situaţia fermelor de familie din România.

Fermele familiale rămân, astfel, cel mai bun mijloc pentru asigurarea viabilităţii producţiei alimentare, a gestiunii durabile a resurselor naturale şi a biodiversităţii şi conservării unei vieţi rurale autentice.

Dezbaterea găzduită de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este prima manifestare din 2019 pe această temă de interes major pentru sectorul agricol mondial care trebuie să asigure hrană de calitate pentru o populaţie în creştere.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *