VIDEO | Incendiu în judeţul Ilfov. Ministrul mediului: "Ard mocnit bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci"

VIDEO | Incendiu în judeţul Ilfov. Ministrul mediului: "Ard mocnit bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci"

Bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci din Periş (judeţul Ilfov) ard mocnit la ora actuală, din cauza unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă de semnificativă.

Vreau să vă spun din capul locului că nu miroase a cauciuc ars sau a plastic în această dimineaţă. Avem un incendiu de vegetaţie şi aş vrea să vă spun că, în urma unei incendieri a unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periş, din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosul specific şi fumul înecăcios resimţit de locuitorii din vecinătate şi, evident, de noi cei din Bucureşti, ca şi urmare a vitezei vântului. Aş vrea să menţionez că echipele Gărzii de Mediu şi APM-ul (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.) sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiului de vegetaţie, cel mai puternic resimţindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. Totodată, în această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU care sunt pe teren şi, evident, în datoria cărora este stingerea acestui incendiu.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Digi 24

Ministrul Costel Alexe a făcut apel la locuitori să evite să mai incendieze vegetaţie, întrucât acestea pot scăpa de sub control şi afecta zone importante, precum păduri, rezervaţii naturale sau bataluri, cum s-a întâmplat în apropierea capitalei.

Există un raport privind starea de sănătate a populaţiei realizat de către Primăria Municipiului Bucureşti, unde cei de la Institut (Institutul de Sănătate Publică, n.r.) au fost foarte clari că avem o incidenţă certă asupra bolilor cardiovasculare în zonele în care avem valori ridicate ale poluării aerului. De aceea, noi în această perioadă, pe acest subiect, am făcut un apel în această dimineaţă către toţi cetăţenii să nu mai dea foc vegetaţiei, pentru că astfel de incendii pot scăpa de sub control. Au fost cazuri în care au ajuns în pădure, în rezervaţii naturale sau, cum este acest caz, au intrat în bataluri şi ard dejecţii care emană acest miros deloc plăcut pentru plămânii noştri.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Digi 24

În această dimineaţă, Costel Alexe a scris pe contul său de Facebook că în urma unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă de 30.000 mp în zona Periş locuitorii din proximitate au resimţit un miros neplăcut.

Garda de Mediu este pe teren, alături de echipele de intervenție IGSU, la incendiul de vegetație produs la fosta fermă din Periș, județul Ilfov. Incendiul degajază un fum greu, înecăcios și cu un miros puternic, care se dispersează lent.Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulatia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin.

Publiée par Ministerul Mediului – România sur Mardi 7 avril 2020
Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *