Veniturile medii ale gospodăriilor au fost de 4.700 de lei în al doilea trimestru din 2019

Veniturile medii ale gospodăriilor au fost de 4.700 de lei în al doilea trimestru din 2019

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul al doilea 4.764 de lei pe gospodărie şi 1.838 de lei pe persoană.

Pe de altă parte, cheltuielile au fost, în medie, de 4.049 de lei lunar pe gospodărie (1.562 de lei pe persoană), reprezentând 85,0% din nivelul veniturilor totale, potrivit INS.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al doilea, în medie, 34,2% din consumul gospodăriilor.

Cheltuielile cu utilităţile gospodăriilor (apă, gaze şi electricitate) au fost de 14,4%.

Pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte au fost alocate 8% din cheltuieli, 7,4% pentru transport, 5,1% pentru sănătate, 3,2% pentru recreere şi cultură şi 0,6% pentru educaţie.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.390 de lei lunar pe gospodărie (1.694 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 375 de lei lunar pe gospodărie (145 de lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor), arată Institutul Naţional de Statistică.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (1,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%) precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construirea de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%).

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *