Valoarea importurilor şi exporturilor de bunuri agricole

Valoarea importurilor şi exporturilor de bunuri agricole

Exporturile de bunuri agricole ale României s-au ridicat, în 2018, la valoarea de 15,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au avut valoarea de 20,9 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

Exporturile de bunuri agricole au cunoscut o creştere minoră în 2018 faţă de anul precedent, când valoarea acestora se situa la 15,1 miliarde de euro.

Valoarea importurilor a crescut cu aproximativ două miliarde de euro în 2018, de la 18,2 miliarde de euro, în 2017.

Valoarea comerţului de bunuri agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a fost de 275 de miliarde de euro în 2018, echivalentul a 7% din totalul comerţului internaţional de bunuri în afara UE.

Importurile şi exporturile au avut valori aproximativ egale. Importurile s-au ridicat la 138 miliarde de euro, iar exporturile la 137 de miliarde de euro, astfel încât a existat doar un mic deficit comercial.

Între 2002 şi 2018, comerţul a înregistrat o creştere mai mult decât dublă, echivalentul unei creşteri medii anuale de 5%, exporturile crescând mai rapid (cu 5,8%) faţă de importuri (4,3%).

CITEŞTE ŞI: Importanţa uscării şi stocării cerealelor

În ceea ce priveşte volumul comerţului, UE a importat, în 2018, 151 de milioane de tone de produse agricole şi a exportat 99 de milioane de tone.

Între 2002 şi 2018 volumul total al comerţului a înregistrat o rată medie anuală de creştere de 2,1%, exporturile crescând mai rapid (3,1%) decât importurile (1,5%).

Creşterea medie anuală a preţurilor pentru exporturi (2,6%) a fost mai mică decât în ​​cazul importurilor (2,8%).

Produsele agricole pot fi împărţite în trei grupe principale:

  1. Produse animale (carne, peşte, crustacee şi nevertebrate acvatice, produse lactate, ouă, miere şi alte produse de origine animală);
  2. Produse vegetale (copaci, plante, legume, fructe, cafea, cereale, seminţe şi ulei);
  3. Produse alimentare (diferite tipuri de produse prelucrate, derivate din produse vegetale şi de origine animală, cum ar fi zahăr, băuturi, tutun).

În exporturi, cel mai mare grup, cu 57%, este reprezentat de produsele alimentare, în timp ce produsele vegetale (22%) şi produsele animale (21%) au avut cote aproape egale.

În import, cel mai mare grup, cu 48%, este reprezentat de produsele vegetale, urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele animale (20%).

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *