Sprijin majorat pentru cultura usturoiului

Sprijin majorat pentru cultura usturoiului

Sprijinul acordat fermierilor pentru cultura usturoiului va fi majorat de la 1.000 la 3.000 de euro pe hectar, conform unui proiect de act nomativ pus în discuţie publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La sfărşitul lunii februarie, guvernul a acordat un sprijin de 1.000 de euro pe hectar pentru cultura usturoiului, în limita unui buget de două milioane de euro.

După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris 159 beneficiari cu o suprafaţă de aproximativ 119 hectare, iar prin hotărârea de guvern nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control a acesteia se preconiza înscrierea a circa 2.000 de beneficiari cu o suprafaţă totală de aproximativ 2.000 de hectare, constatându-se că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit.

Cuantumul de 1.000 de euro pe hectar acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, fiind un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluţii de creştere a valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziţia de seminţe, forţa de muncă, inputurile şi utilajele agricole folosite.

În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat şi formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize şi calcule privind cheltuielile şi veniturile rezultate din această cultură, reieşind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creşterii cuantumului de la 1.000 la 3.000 de euro pe hectar, reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 de lei pe hectar.

Noul sprijin vine în susţinerea şi menţinerea culturii de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

În România, suprafaţa cultivată cu usturoi în 2017 a fost de 9.974 de hectare, obţinându-se o producţie de 55.673 de tone.

Majoritatea suprafeţelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiţi în ferme de familie.

În perioada 2010-2017, trendul general al producţiei a fost descrescător. În anii 2016 şi 2017 producţia de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu 2010, în 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11,5 mii de tone.

Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.

În urma analizei datelor comunicate de direcţiile pentru agricultură judeţene a rezultat o suprafaţă medie a exploataţiei de 0,22 hectare.

Circa 62% din totalul exploataţiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0,004 şi un hectar.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kilograme, din care consumul de usturoi anual pe cap de locuitor reprezintă 2,2 kilograme, respectiv, 1,41% din consumul total de legume.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *