Risc de penurie alimentară în ţările dependente de importuri

Risc de penurie alimentară în ţările dependente de importuri

Pandemia de COVID-19 ameninţă cu penuria sute de milioane de persoane în întreaga lume, majoritatea de pe continentul african, care depinde de importuri de produse alimentare şi de exporturi pentru a le plăti, a avertizat ONU, potrivit Agerpres.

„În general, ne confruntăm cu un şoc de aprovizionare dat de o secetă sau cu un şoc de cerere dat de o recesiune, dar acum sunt amândouă deodată”, a explicat Arif Husain, economist-şef al Programului Alimentar Mondial (PAM), într-o conferinţă de presă virtuală de la Roma.

„Cele două deodată şi la scară mondială. Este un lucru cu adevărat nemaiîntâlnit”, a adăugat el.

În fiecare an, schimburile comerciale de de orez, soia, porumb şi grâu permit hrănirea a 2,8 miliarde de persoane în lume, dintre care 212 milioane sunt în situaţie de insecuritate alimentară cronică şi 95 de milioane în situaţie de insecuritate alimentară gravă, conform PAM.

„Pentru numeroase ţări sărace, consecinţele economice vor fi mai devastatoare decât boala însăşi”, atrage atenţia această agenţie a ONU într-un raport.

Africa, şi în special Africa Subsahariană, care a importat peste 40 de milioane de tone de cereale în 2018, este continentul cel mai ameninţat.

Somalia şi Sudanul de Sud sunt cele mai expuse la o perturbare a aprovizionărilor cu cereale, în timp ce alte ţări, cum ar fi Angola, Nigeria şi Ciad, sunt dependente de exporturile lor pentru a-şi plăti importurile de produse alimentare.

Ţările exportatoare de petrol, cum ar fi Iran şi Irak, dar şi Yemen şi Siria, lovite de război, se numără de asemenea printre cele mai ameninţate de penuria alimentară.

„Deşi pieţele mondiale de cereale de bază sunt bine aprovizionate şi preţurile sunt în general scăzute, produsele trebuie să fie transportate de la grânarele lumii spre locurile lor de consum. Măsurile de izolare introduse pentru a combate COVID-19 încep să pună probleme în acest sens”, trage un semnal de alarmă PAM.

Porturile pentru export înregistrează pe alocuri perturbări, cauzate de exemplu de mişcări sociale în Argentina şi Brazilia.

La rândul său, filiera de cereale din Franţa „se confruntă cu o penurie de mână de lucru şi de camioane într-un context de creştere a cererii la export şi de achiziţii făcute pe fond de panică”, precizează raportul.

Aceste achiziţii masive pe fond de panică de către comercianţii majori sau de către guverne care se tem de o ruptură în lanţul de aprovizionare ar putea duce la creşterea preţurilor.

Pentru moment, preţurile la produsele alimentare de bază (ulei, cereale, carne, lactate) au tendinţa să scadă semnificativ, din cauza perspectivelor de stagnare economică, potrivit indicelui lunar al preţurilor produselor alimentare publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *