Rata şomajului a coborât la un nou minim istoric

Rata şomajului a coborât la un nou minim istoric

Rata şomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna octombrie, coborând la 6,5% din populaţia activă, de la un nivel de 6,6% în luna septembrie, potrivit cifrelor publicate astăzi de Eurostat.

Este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a scăzut până la 6% în octombrie, de la nivelul de 6,1% înregistrat în luna septembrie.

În cifre absolute, 12,953 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,872 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna octombrie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 1,158 milioane de persoane în UE şi cu 1,053 milioane de persoane în zona euro.

Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,1%), Germania şi Polonia (ambele cu o rată a şomajului de 3%). La polul opus sunt Spania (12,5%) şi Grecia (11,6%), singurele state membre UE cu o rată a şomajului de două cifre.

Potrivit Eurostat, în România rata şomajului a crescut uşor până la 5,5% din populaţia activă în luna octombrie, de la un nivel de 5,4% în luna septembrie, şi este exact la nivelul la care era şi în luna octombrie 2021.

În cazul României, potrivit datelor publicate anterior de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului înregistrată la nivel naţional, la sfârşitul lunii octombrie, a ajuns la 2,96%, în urcare cu 0,08 puncte procentuale faţă de luna anterioară.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut acestui an, rata şomajului a crescut cu 0,20 puncte procentuale.

Numărul total de şomeri la finele lunii octombrie 2022 a fost de 231.868 de persoane, mai mare cu 6.444 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *