Propunere de modificare legislativă | Fermierii afectaţi de distrugeri provocate de animalele sălbatice nu vor pierde subvenţiile primite

Propunere de modificare legislativă | Fermierii afectaţi de distrugeri provocate de animalele sălbatice nu vor pierde subvenţiile primite

Deputatul PMP de Bistriţa-Năsăud Ionuţ Simionca a declarat astăzi că fermierii care primesc subvenţii şi ulterior suferă pagube produse de animalele sălbatice nu ar trebui să fie obligaţi să restituie banii primiţi, iniţiind, în acest sens, o modificare legislativă.

Este vorba despre o completare a art. 30 din capitolul XI – Forţa majoră din cadrul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015, pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Întâlnindu-mă cu bistriţeni şi nu numai, cu mulţi cetăţeni din ţară, am văzut că este un vid legislativ. Ar mai fi o condiţie care s-ar încadra în această excepţie, şi acea condiţie ar fi distrugerea culturilor agricole, silvice şi a animalelor aflate pe exploataţii agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic. Dacă mistreţii distrug culturile, fermierul trebuie să dea înapoi subvenţia pe patru ani sau subvenţia pe păşune, pe care a luat-o tot aşa, pe pachet de agromediu. Dacă fermierului i se omoară un animal, ursul vine în fermă şi omoară un animal, atunci fermierul trebuie iarăşi să dea subvenţia înapoi, toată subvenţia, deci nu numai pentru un animal, ci toată subvenţia, că aşa e legea. Şi atunci, pentru a-i ajuta şi a veni în sprijinul fermierilor, am hotărât să vin cu un articol unic de completare a legii.

Ionuţ Simionca


Ionuţ Simionca a precizat că a iniţiat acest proiect legislativ alături de senatorul PMP Severica Rodica Covaciu şi că adună semnături de susţinere, urmând ca, după sărbătorile pascale, iniţiativa să intre în dezbatere publică.

Deputatul bistriţean apreciază că o astfel de iniţiativă ar trebui susţinută de întreg spectrul politic, având în vedere că nu are un impact financiar şi vine în sprijinul agricultorilor.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *