Primul acord de parteneriat dintre AFIR şi mediul academic

Primul acord de parteneriat dintre AFIR şi mediul academic

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, alături de preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Alexandru Stănescu, de rectorul USAMV a Banatului din Timişoara, profesor univ. dr. Cosmin Alin Popescu, şi de directorul general adjunct al Centrului Regional AFIR pentru regiunea de Vest, Iulian Bucătaru, au participat ieri la conferinţa „Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă a Mediului Rural – Împreună cu mediul universitar creştem satul românesc”.

Evenimentul a fost organizat în Aula Magna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara (USAMVBT) de instituţia de învăţământ superior în parteneriat cu AFIR.

„Principalul obiectiv pe care ni l-am propus prin acest parteneriat este promovarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prin informarea studenţilor despre oportunitatea accesării fondurilor europene pentru investiţii agricole şi non-agricole. Aceşti tineri sunt cei care vor face posibilă trecerea de la o agricultură arhaică la agricultura performantă, prin cercetare şi inovare în acest sector şi tot ce înseamnă evoluţie în domeniu. Aş vrea să folosim această oportunitate, permisă de cadrul legislativ, şi să dăm posibilitatea tinerilor studenţi de a fi implicaţi în zone efectiv practice, chiar şi în pregătirea următorului exerciţiu financiar, în realizarea unor studii de specialitate, inclusiv în monitorizarea indicatorilor de performanţă prevăzuţi în proiecte finanţate de Agenţie”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

În cadrul conferinţei a avut loc semnarea acordului de parteneriat cu USAMVBT.

„Vrem să ajutăm studenţii noştri să înţeleagă ceea ce înseamnă şi care este importanţa accesării fondurilor europene pentru tineri, pentru afacerile lor şi pentru ţara noastră. De asemenea, încurajăm acţiunile practice în cadrul internship-urilor la nivel interinstituţional şi sperăm ca acest parteneriat să fie multiplicat la nivelul altor instituţii de învăţământ din România. În acelaşi timp, urmărim dezvoltarea unor parteneriate cu terţi pentru participarea la proiecte internaţionale privind dezvoltarea rurală”, a declarat, la rândul său, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul USAMVB Timişoara.

Evenimentul a adus în prim plan parteneriatul inovativ dintre AFIR şi USAMVBT, care stă la baza asigurării premiselor dezvoltării durabile a mediului rural din Regiunea de dezvoltare vest – Timişoara.

Alexandru Stanescu – Cosmin Alin Popescu – Adrian Chesnoiu

„Ar trebui să ne uităm cu toţii să vedem ce înseamnă această masivă investiţie şi susţinere din fonduri europene în sectorul agricol românesc. Dacă am pornit de la un plug, o brazdă, astăzi avem tractoare şi echipamente de cea mai înaltă tehnologie care au făcut posibilă racordarea agriculturii noastre la toate provocările prezentului, cât şi la cele ale viitorului. Cred că parteneriatul nostru vizează atât trecutul instituţional, dar mai ales prezentul şi viitorul generaţiilor pe care cu onoare le formaţi şi de ale căror cunoştinţe vom beneficia. Consider că este important să îi atragem pe tinerii studenţi care vor fi specialiştii de mâine, dar şi, din perspectiva noastră, potenţialii noştri beneficiari sau cei care vor gestiona afacerile dezvoltate în agricultură”, a menţionat Adrian Chesnoiu.

Totodată, conferinţa a găzduit evenimentul regional de prezentare a platformei inovative de colaborare instituţională pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural, a informaţiilor privind fondurile disponibile pentru finanţarea proiectelor de investiţii în agricultură şi a informaţiilor privind planul strategic pentru PAC post 2020, dar şi prezentarea aplicaţiei Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC), dezvoltată de AFIR.

Aplicaţia CPAC permite utilizatorilor să acceseze, în timp real, informatii cu privire la produsele agroalimentare înregistrate pe scheme naţionale şi europene de calitate, precum şi detalii complete referitoare la producător şi la reţetele utilizate.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *