Preţurile alimentelor au scăzut ca efect al pandemiei de coronavirus

Preţurile alimentelor au scăzut ca efect al pandemiei de coronavirus

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut semnificativ în martie, din cauza reducerii cererii, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19) şi a declinului preţului la ţiţei, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În martie, acest indice a scăzut cu 4,3%, comparativ cu februarie, până la un nivel de 172,2 puncte.

Declinul preţurilor este determinat în special de cerere, nu de furnizare, iar cererea este influenţată de deteriorarea semnificativă a perspectivelor economice.

Abdolreza Abbassian – economist FAO

Cel mai semnificativ declin în martie l-a înregistrat preţul la zahăr – 19,1% – comparativ cu luna precedentă, în urma reducerii consumului şi a cererii mai reduse din partea producătorilor de alcool etilic, în urma recentului declin al preţului la ţiţei, precizează FAO.

Preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 12%, în urma declinului preţurilor la uleiul de palmier, pe fondul incertitudinilor privind impactul pandemiei asupra pieţelor.

Şi preţul produselor lactate a scăzut cu 3% iar cel al cărnii cu 0,6%, în urma reducerii cererii.

La cereale, preţurile au înregistrat un recul de 1,9%, în timp ce preţul orezului a sfidat tendinţele, crescând pentru a treia lună consecutiv, pe fondul informaţiilor că Vietnamul ar putea interzice exportul. FAO a precizat că Vietnamul a dezminţit aceste informaţii.

În paralel, FAO a îmbunătăţit estimările privind producţia de cereale în 2019, la aproximativ 2,721 miliarde tone, cu 2,4% mai mult decât producţia înregistrată în 2018. De asemenea, FAO se aşteaptă în acest al la o producţie de grâu de 763 milioane de tone, aproape neschimbată faţă de nivelul record înregistrat în 2019.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *