Phil Hogan, tentat de şefia OMC

Phil Hogan, tentat de şefia OMC

Comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a anunţat că va explora posibilitatea de a candida la postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care va deveni în scurt timp vacant, relatează Agerpres.

PRODUS ÎN ROMÂNIA | Serele SupeR, o afacere de succes cu roşii cherry

„Analizez posibilitatea de a candida. Cred că există o muncă importantă de făcut pentru a reforma organizaţia”, a declarat el în conferinţă de presă, la capătul unei videoconferinţe cu miniştrii comerţului din UE.

„Însă pentru moment doar explorez candidatura”, a adăugat irlandezul.

În cadrul discuţiei lor, parţial consacrată succesiunii brazilianului Roberto Azevedo, majoritatea miniştrilor europeni „au exprimat opinia că trebuie să avem un singura candidat al UE”, a spus Hogan.

Discuţia a vizat în special eventuala contribuţie a UE la „criteriile” pe care ar trebui să le îndeplinească un candidat, a spus el.

Dacă vrea să aibă o şansă de câştig, UE va trebui să convingă de alegerea sa şi pe celelalte ţări dezvoltate, inclusiv SUA.

Hogan a afirmat că a discutat despre acest subiect cu omologul său american Robert Lighthizer, care în opinia sa „este de părere că o ţară dezvoltată trebuie să asume” această responsabilitate.

OMC a lansat luni procedura de desemnarea a viitorului său director general pentru a-i succeda lui Azevedo, care va pleca la sfârşitul lunii august, cu un an mai devreme decât era prevăzut, din motive familiale.

A apărut deja un prim candidat oficial, mexicanul Jesus Seade Kuri, un fost director general adjunct al OMC în vârstă de 73 de ani. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 8 iulie.

Deşi nu există un sistem de rotaţie geografică, Africa speră că postul va reveni în premieră unui reprezentant al său. Însă acest continent nu şi-a ales pentru moment un candidat unic.

Conform mass-media, mai mulţi europeni ar fi interesaţi, printre care şi ministrul spaniol al afacerilor externe, Arancha Gonzalez Laya.

Născut la Kilkenny, în sud-vestul Irlandei, în urmă cu aproape 60 de ani, Phil Hogan a ocupat postul de comisar european pentru agricultură între 2014 şi 2019. Hogan, fiu de agricultori, ocupă de şase luni postul de comisar pentru comerţ în noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Licenţiat în economie şi geografie în 1981 la University College din Cork (sud), Hogan, fan al rugby-ului şi membru al partidului Fine Gael (centru-dreapta), a fost de asemenea ministrul irlandez al mediului între 2011 şi 2014.

Supranumit ‘Big Phil’ (‘Marele Phil’) datorită înălţimii sale de aproape doi metri, el se bucură de o bună reputaţie la Bruxelles, surse din Comisie descriindu-l ca „respectuos şi sociabil”, precum şi „muncitor, exigent şi devotat”.

Potrivit unei surse europene, candidatura sa la OMC ar putea fi totuşi afectată de poziţiile adoptate în timpul mandatului de comisar european pentru agricultură, care au nemulţumit unele state membre.

De asemenea, nu se ştie dacă îşi va părăsi atât de uşor postul din cadrul executivului european la doar câteva luni după preluarea funcţiei.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *