Peste 22.000 de păsări omorâte la ferma din Maramureş unde a fost descoperit al doilea focar de gripă aviară

Peste 22.000 de păsări omorâte la ferma din Maramureş unde a fost descoperit al doilea focar de gripă aviară

Peste 22.000 de păsări de la ferma din Maramureș unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Autoritățile au stabilit că fermele în care a apărut gripa aviară au folosit același mijloc de transport pentru dejecții.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș transmis, astăzi, inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini. După ce am fost anunțat de către DSVSA Maramureș cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar au fost recoltate probe și transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la București. A fost confirmată boala, cu același subtip de virus H5N8. Inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare.

Prefectul Nicolae-Silviu Ungur

Acesta a subliniat că planul de măsuri pentru combaterea gripei aviare în al doilea focar din localitatea Seini a fost aprobat.

Planul include, având în vedere că societatea comercială este situată pe aceeași platformă, măsurile specifice care se impun în focar, în zone de protecție, respectiv în zona de supraveghere.

Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiștii DSVSA Maramureș a relevat faptul că există un raport de cauzalitate, cele două ferme au utilizat același mijloc de transport pentru dejecții. Sunt menținute restricțiile de acces și deplasare în zona celor nouă societăți comerciale de pe platformă, de către poliție, jandarmi, poliția locală, autorități sanitar-veterinar și autoritățile locale. Se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere și control pentru exploatațiile din afara zonei de restricție. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea în județ, cu scopul de a supraveghea și a nu permite transporturi ilegale de păsări.

Comunicat de presă al Prefecturii Maramureş

Cel de-al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă de păsări din Seini (judeţul Maramureş), la trei zile după ce fusese descoperit primul focar.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *