Peste 200 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare europene

Peste 200 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare europene

Comisia Europeană va aloca în acest an 200,9 milioane de euro pentru finanţarea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare din UE atât pe plan intern, cât şi extern, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Programul de lucru pentru 2020 aferent politicii de promovare, care a fost adoptat de Comisie, prezintă principalele priorităţi ale acestui sprijin.

Politica UE în domeniul promovării produselor agroalimentare este concepută pentru a ajuta sectorul de resort să profite de piaţa agroalimentară mondială, din ce în ce mai mare şi mai dinamică, pentru a spori gradul de cunoaştere a sistemelor de calitate, inclusiv cele privind produsele ecologice, şi pentru a ajuta producătorii în cazul în care aceştia se confruntă cu perturbări ale pieţei.

În 2020, mai mult de jumătate din buget (118 milioane de euro) va fi direcţionat către campanii care vizează pieţe din afara UE cu potenţial de creştere puternică, precum Canada, China, Japonia, Coreea, Mexic şi Statele Unite.

Printre sectoarele eligibile se numără sectorul produselor lactate şi al brânzeturilor, sectorul măslinelor de masă şi al uleiului de măsline şi sectorul viticol.

Se preconizează că printre efectele campaniilor selectate se vor număra sporirea competitivităţii produselor agroalimentare din UE şi a consumului de aceste produse, sporirea renumelui lor şi îmbunătăţirea cotei lor de piaţă în aceste ţări vizate.

De asemenea, campaniile vor informa consumatorii din UE şi pe cei de la nivel mondial cu privire la diversele sisteme de calitate ale UE şi la etichete, precum indicaţiile geografice sau produsele ecologice.

Campaniile vor pune de asemenea un accent suplimentar pe evidenţierea standardelor ridicate de siguranţă şi de calitate, precum şi a diversităţii şi a aspectelor tradiţionale ale produselor agroalimentare din UE.

În fine, pe teritoriul UE, accentul va fi pus pe promovarea unei alimentaţii sănătoase şi pe creşterea consumului de fructe şi de legume proaspete în cadrul unor diete echilibrate.

Cererile de propuneri pentru viitoarele campanii din 2020 vor fi publicate în ianuarie 2020.

O gamă largă de organisme, precum organizaţiile profesionale, organizaţiile de producători şi grupurile agroalimentare responsabile cu activităţi de promovare sunt eligibile pentru a solicita finanţare şi pentru a-şi depune propunerile.

Aşa-numitele programe „simple” pot fi depuse de una sau de mai multe organizaţii din aceeaşi ţară a UE; programele „multinaţionale” sunt depuse de cel puţin două organizaţii naţionale din cel puţin două state membre sau de una ori mai multe organizaţii europene.

Pentru 2020, programelor simple li s-au alocat 100 de milioane de euro, iar programelor multinaţionale 91,4 milioane de euro.

Un cuantum suplimentar de 9,5 milioane de euro este rezervat pentru iniţiativele proprii ale Comisiei.

Printre acestea se numără participarea la târguri şi campanii de comunicare, precum şi ofensive diplomatice conduse de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, completate de o delegaţie a oamenilor de afaceri.

Aceste iniţiative vor fi consolidate în continuare cu ajutorul unui cuantum suplimentar de 17,2 milioane de euro, provenit de la programele de promovare multiplă din 2019.

Acesta este un sprijin suplimentar pentru brânzeturi şi unt, precum şi pentru uleiul de măsline şi măslinele de masă, în contextul unei pieţe mondiale pline de provocări.

Reputaţia Europei în lume în ceea ce priveşte produsele agroalimentare este fără egal. UE nu este principalul exportator mondial de produse agroalimentare din întâmplare. Politica noastră de promovare, cu un buget din ce în ce mai mare, sprijină producătorii din UE să îşi facă produsele cunoscute atât în UE, cât şi în afara acesteia, dar şi atunci când aceştia se confruntă cu dificultăţi pe piaţă, datorită faptului că sporeşte gradul de cunoaştere a produselor lor. Acordurile comerciale instituite creează, de asemenea, condiţiile necesare pentru sporirea exporturilor lor către pieţe aflate în plină creştere. Încheierea recentă a acordului bilateral UE-China privind indicaţiile geografice este încă un exemplu al activităţii Comisiei în direcţia creării de oportunităţi pentru producători şi pentru produsele de înaltă calitate din UE.

Phil Hogan

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *