Parchetul ceh a renunţat la acuzaţiile penale împotriva premierului Andrej Babis. Agrofert a returnat voluntar fondurile europene

Parchetul ceh a renunţat la acuzaţiile penale împotriva premierului Andrej Babis. Agrofert a returnat voluntar fondurile europene

Procurorul general din Praga a suspendat cercetările într-un dosar penal împotriva premierului Andrej Babis, a unor membri ai familiei sale şi altor câteva persoane, a indicat biroul procurorului.

Ancheta privind acuzaţiile de fraudă legate de fondurile europene a reprezentat cea mai mare provocare pentru cariera politică a lui Babis, care a respins orice fel de acuzaţii în acest sens.

Această anchetă a fost principala cauză pentru care unele partide politice au refuzat să coopereze cu mişcarea populistă ANO (aflată la guvernare) a lui Babis.

El conduce o coaliţie minoritară împreună cu social-democraţii de centru-stânga şi care trebuie să se bazeze pe voturile Partidului Comunist pentru a obţine majoritatea în parlament.

Dosarul împotriva lui Babis, proprietarul miliardar al grupului Agrofert, specializat în produse chimice, alimentaţie, agricultură şi media, s-a axat pe fonduri europene de două milioane de euro acordate cu zece ani în urmă pentru construcţia unui centru de conferinţe în afara Pragăi.

Poliţia a declarat că Babis şi-a transferat firma către soţie şi alte rude, astfel încât să se califice pentru finanţare, destinată întreprinderilor mici.

Probele adunate au condus la concluzia că Stork’s Nest Farm corespundea definiţiei de întreprinderi mici şi mijlocii.

Procurorul Martin Erazim

Organismul european de luptă antifraudă OLAF a constatat multiple încălcări ale legislaţiei naţionale şi europene în cadrul acestui proiect.

Agrofert a returnat voluntar fondurile.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *