Oros, despre plata subvenţiilor către fermieri. AFIR, prinsă cu minciuna?

Oros, despre plata subvenţiilor către fermieri. AFIR, prinsă cu minciuna?

Noul şef de la MADR, Adrian Oros, a anunţat semnarea unor deschideri bugetare de peste 2,2 miliarde de lei pentru asigurarea plăţilor către fermieri şi pentru reducerea timpului de aşteptare.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Totodată, succesorul lui Petre Daea a dat asigurări că sunt bani pentru plata avansurilor aferente subvenţiilor pe suprafaţă.

Am cerut colegilor de la APIA o situaţie privind plăţile. Banii sunt! În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, APIA efectuează plăţi în avans, 70% pentru plăţile directe respectiv 85% în cazul măsurilor de dezvoltare rurală, iar de la 1 decembrie vom începe plata finală. Aseară, am semnat deschideri bugetare în sumă de 2.207.228.709 de lei pentru asigurarea plăţilor către fermieri şi pentru a reduce timpul de aşteptare.

Adrian Oros


Situaţie mai puţin bună la AFIR

În schimb, noul ministru al agriculturii a precizat că în cazul AFIR situaţia plăţilor nu stă la fel de bine ca la APIA, cu o rată de absorbţie de numai 51,8%, deşi a adăugat că mai sunt aproape patru ani pentru atragerea tuturor fondurilor alocate prin PNDR 2020.

Mai puţin bine stăm dincolo, la AFIR, unde am cerut şi acolo o informare, iar aici gradul de absorbţie, contrar a ceea ce se spunea în ultima perioadă de conducerea ministerului, este de doar 51,8%. Sigur, mai avem încă patru ani, dar cifrele pe care le auzeam şi eu când nu eram aici erau de peste 70%.

Adrian Oros

În data de 17 octombrie, AFIR a anunţat că a plătit din fonduri europene, în perioada 2017-2019, peste patru miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural, iar rata de absorbţie a depăşit 53%.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *