Oros, despre gripa aviară: "Importul poate fi interzis doar din zona unde evoluează boala"

Oros, despre gripa aviară: "Importul poate fi interzis doar din zona unde evoluează boala"

Nici o ţară din Uniunea Europeană nu are dreptul să interzică importurile decât din zona afectată, în conformitate cu directiva europeană privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare, a afirmat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Legat de interzicerea importurilor, spuneam şi Asociaţiei Crescătorilor de Păsări că nici o ţară nu are dreptul să interzică importul decât conform deciziei şi conform Directivei (Directiva Consiliul Europeni 94/2005, privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare n.r). Orice ţara este obligată să notifice Comisia, să notifice Oficiul Internaţional de Epizootii, care comunică care sunt măsurile. Măsurile sunt din zona afectată, cum e cazul ţării noastre, din Maramureş nu se mai exportă nimic. Pentru că, dacă noi am interzice importul, în cazul de faţă de păsări sau ouă din alte ţări în care boala nu evoluează, la fel, în contrapondere, şi celelalte ţări europene ar putea să interzică importul de pasăre sau ouă din restul României unde boala nu evoluează. Asta este regula, aşa funcţionează, doar din zona afectată

Adrian Oros, la Digi 24

Acesta a precizat că nu MADR se ocupă de astfel de cazuri, ci ANSVS, care este o instituţie independentă, specializată, cu oameni profesionişti.

Nu vreau să se creadă că mă eschivez de a răspunde unor întrebări legate de combaterea sau eradicarea unor boli, dar s-a creat în timp imaginea greşită că ministerul agriculturii se ocupă cu aceste aspecte. Eu sunt medic veterinar şi mă pricep într-un anumit fel, dar conduc o entitate care nu are aceste atribuţii. În România există o entitate foarte bine specializată, puternică, cu oameni profesionişti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care este independentă, nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, şi această instituţie se ocupă cu monitorizarea, combaterea şi eradicarea bolilor. Sigur că Ministerul Agriculturii, alături de celelalte ministere de forţă, cei care facem parte din Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, Ministerul de Interne în primul rând, ajutăm atunci, ca şi în cazul de faţă, când se declară o boală carantinabilă, gravă, cum este gripa aviară. Aseară la 8:00 s-a convocat, conform unei directive a Consiliului, Directiva 94/2005, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, cu reprezentanţii ministerelor respective şi s-au luat măsuri atât în judeţul Maramureş, unde boala a fost diagnosticată, cât şi în judeţele din jur: restricţionarea circulaţiei, verificarea mişcării tuturor păsărilor şi ouălor, în primul rând, şi măsuri în ferma respectivă: eutanasierea, incinerarea cadavrelor.

Adrian Oros, la Digi 24

El a reiterat că ancheta epidemiologică este în curs şi a fost identificat tipul de virus.

ANSVSA a anunţat marţi seară că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat apoi că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării.

Ei confirmă că aceste ouă nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă. În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR.

Efectivul total de găini ouătoare din judeţul Maramureş, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

În prezent, gripa aviară evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *