New York Times: Subvenţiile agricole sunt un obstacol pentru obiectivele UE împotriva schimbărilor climatice

New York Times: Subvenţiile agricole sunt un obstacol pentru obiectivele UE împotriva schimbărilor climatice

Liderii europeni au stabilit luna aceasta mai multe obiective împotriva schimbărilor climatice și pentru a salva speciile pe cale de dispariție, însă unul dintre impedimente este chiar programul de subvenții în agricultură în valoare de 65 de miliarde de dolari pe an, scrie The New York Times.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Europa cheltuie aproximativ 40% din bugetul său în programul pentru agricultură, cu toate acestea subvențiile pentru fermieri au avut consecințe grave asupra mediului și au lăsat urme adânci pe continent, precum gazul emanat din algele aflate în descompunere pe plajele din nord-vestul Franței, sau diminuarea populațiilor de păsări, consecință care amenință întregul ecosistem, mai notează publicaţia menţionată.

Luna aceasta, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o „înțelegere ecologică” prin care intenționează să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei până în anul 2050.

„Acesta este momentul de primul om pe lună al Europei”, a declarat șefa Executivului UE.

Cu toate acestea, opoziția se adună deja pentru un plan mai mare. Polonia, care depinde foarte mult de cărbune pentru energie, a renunțat la termenul limită pentru a deveni neutră din punct de vedere al climei.

Polonia are mai multe ferme decât orice altă țară care are graniță cu Marea Baltică. Multe din fermele de animale au primit subvenții care încurajează producția de la Uniunea Europeană.

Oficialii europeni susțin de mulți ani că ecologizarea agriculturii va ajuta la reducerea emisiilor, menținerea spațiului verde și salvarea animalelor sălbatice.

În 2004, oamenii de știință au publicat două rapoarte care acuzau subvențiile în agricultură pentru reducerea populației de păsări și pentru „efecte adverse severe pentru biodiversitate”.

În 2011, blocul comunitar a stabilit un obiectiv de a opri și inversa reducerea speciilor până în 2020.

Deși impunerea schimbărilor ar lua doar o parte mică din bugetul pentru agricultură, Uniunea Europeană se așteaptă să nu atingă obiectivele privind biodiversitatea anul viitor.

Un raport recent arată că „nu a fost făcut niciun progres semnificativ”.

MEDIAFAX

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *