Liceele agricole vor intra şi sub tutela MADR

Liceele agricole vor intra şi sub tutela MADR

Prezent astăzi în judeţul Iaşi la obiectivul de investiţii aflat în execuţie „Amenajarea de irigaţii tabăra Trifeşti Sculeni” pentru a verifica stadiul lucrărilor, ministrul Petre Daea a dezvăluit că liceele agricole vor intra şi sub tutela organizatorică a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Mă bucur că Senatul României a dat un vot de aprobare pentru ca liceele agricole să intre sub tutela organizatorică şi de susţinere a ministerului agriculturii în aşa fel încât să pregătim oameni pentru noile tehnologii. Pe oriunde mergeţi vedeţi alte tractoare, alte maşini agricole, alt sistem de comandă. Iată că a început digitalizarea, se schimbă lumea. Controlul electronic asupra maşinilor este o realitate. Pentru asta îţi trebuie forţă de muncă pregătită bine şi antrenată, cu dorinţa de a face bine”, a afirmat Petre Daea.

Reprezentantul guvernului a mai spus că există deja o listă a liceelor agricole care vor trece sub tutela MADR.

„Este un pas cerut de societate, este tema zilei. Este cerut de necesitate, de întâlnirile cu fermierii, cu profesorii din liceele agricole, cu oamenii direct”, a punctat Daea.

Ministrul a menţionat totodată că deşi în România mai mult de jumătate din populaţie este formată din persoane în vârstă, peste 60 la sută din suprafaţa arabilă a României se află în exploataţii mari unde vârsta medie a fermierilor este sub 50 de ani.

Petre Daea

Conform şefului de la „Agricultură”, pentru a atrage tinerii să activeze în domeniul agricol sunt elaborate programe de politică agricolă prin care se acordă acestora sume importante de bani.

„Trebuie să pregătim această trecere de la un fermier mai în vârstă la un fermier mai tânăr. Mai mult de jumătate sunt oameni în vârstă, dar, din fericire, putem să ne folosim de experienţa lor. Trebuie să luăm tot ce-i bun de la cei care ne-au învăţat şi ne-au lăsat din experienţa lor făcând mai mult. Experienţa înseamnă trecutul”, a precizat Petre Daea.

El a mai spus că în agricultură sunt câştiguri dacă se respectă tehnologiile, fapt dovedit de exemplele din ultimii doi ani.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *