Întâlnire la nivel înalt. Detaliile consultării dintre Petre Daea şi ambasadorul Chinei, Jiang Yu

Întâlnire la nivel înalt. Detaliile consultării dintre Petre Daea şi ambasadorul Chinei, Jiang Yu

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit zilele trecute o delegaţie a Chinei, condusă de Jiang Yu, ambasadorul acestei ţări în România.

La întâlnire a participat şi Roxana Zarma, directorul general al direcţiei generale afaceri europene şi relaţii internaţionale.

Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China, deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui şi carnea de bovine şi identificarea unor soluţii pentru transportul mărfurilor, consolidarea cooperării pentru transferul de tehnologie şi a investiţiilor chinezeşti în România, precum şi stimularea schimburilor comerciale.

Ambasadorul Chinei a precizat că agricultura reprezintă unul dintre domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări.

Jiang Yu s-a arătat interesată de o mai bună prezenţă a produselor agroalimentare româneşti pe piaţa din China la expoziţiile şi târgurile de profil, menţionând că apreciază competitivitatea produselor româneşti şi că există deschidere pentru piaţa chineză, cu respectarea criteriilor privind calitatea şi cantitatea.

În cadrul întâlnirii, Jiang Yu a prezentat existenţa unui plan ambiţios pentru transportul mărfurilor din România folosind trenul express dintre China şi Uniunea Europeană, prin portul Pireu.

De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiază agricultura chineză, privind sistemele de irigații și utilajele agricole, iar partea chineză și-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperării în tehnologia și industria agricolă în vederea obținerii unor avantaje mutuale, un model în acest sens fiind Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România.

Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat convingerea că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua să creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie și investiții din partea întreprinderilor chineze.

În deschiderea discursului său, ministrul Petre Daea a remarcat îndelungata tradiţie a relaţiilor de cooperare dintre România şi China, amintind acțiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, în domeniul viticulturii și al aviculturii între România și China, care au apropiat interesele celor două state. Ministrul a propus ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire între directorul general al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea și echipe de specialiști chinezi,în vederea stabiliriielementelor și a posibilităților concrete privind exportul de vin, dar și al altor produse obținute în țara noastră, precum și discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia și cantitatea, modalitățile de transport, condițiile fito-sanitare, de sănătate și calitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele solicitate.

Totodată, ministrul Petre Daea a apreciat oportunitatea realizării transferului de informații privind realizarea schimbului tehnologic în domeniul irigațiilor, în cazul în care există interes investițional din partea întreprinzătorilor chineziîn acest sector în România, întrucât, deși statul român alocă sume importante pentru investiții, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.

Oficialul român a prezentat avantajele geografice și pedoclimatice ale țării noastre, care asigură produselor o specificitate și particularități deosebit de apreciate.

În încheierea întâlnirii, ministrul Daea și-a exprimat aprecierea pentru vizita și discuțiile constructive, în speranța că apropierea dintre cele două state va stimula consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală.

La rândul său, ambasadorul Chinei a mulțumit ministrului pentru deschidere, declarând că prietenia dintre popoarele noastre trebuie păstrată, dezvoltată și promovată.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *