Întâlnire de lucru cu şefii direcţiilor agricole

Întâlnire de lucru cu şefii direcţiilor agricole

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat, alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu, la o întâlnire de lucru organizată cu directorii direcțiilor agricole din toate județele României (DAJ).

La ședința de lucru a fost prezent și directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, Constantin Viziteu, precum și Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole, și Amelia Rus, director general al Directiei Generale de Politici în Industrie Alimentară.

Desfășurată la sediul Agenției Naționale de Zootehnie, întâlnirea a vizat o analiză a activităților din agricultura fiecărui județ având în vedere faptul că s-a încheiat recoltatul în mare parte la culturile însămânțate în toamna anului 2018 și a început recoltatul la floarea soarelui și porumb.

Ministrul i-a îndemnat pe directorii direcțiilor agricole să meargă în teren și să facă evaluări la culturile de porumb și floarea soarelui, pentru a avea o anumită predictibilitate în ceea ce privește producțiile totale ale acestor culturi.

Conducerea DAJ l-a informat pe ministru și despre cum se prezintă producțiile din pomicultură sau viticultură, la nivelul întregii țări.

În cadrul ședinței au fost discutate și programele ce se află în implementare în teritoriu, cum sunt cel de tomate, cel de usturoi sau cel de sprijin pentru lână, fiind pus accentul și pe programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie și pe programul de susţinere pentru activitatea de reproducție, incubație în sectorul creșterii păsărilor.

Conducerea MADR a subliniat importanța acestor programe pentru fermierii români, precum și rolul deosebit pe care reprezentanții DAJ îl au în implementarea corectă a acestora, principala lor atribuție fiind acordarea de sprijin fermierilor, dar și urmărirea îndeaproape a stadiilor de realizare.

Petre Daea a amintit și faptul că încurajarea agricultorilor să se constituie în cooperative le poate aduce o forță mai mare în ceea ce privește valorificarea producției obținute.

Şeful de la MADR le-a reamintit celor prezenți de principalul obiectiv al său, reabilitarea sistemului de irigații, și faptul că este important ca fermierii să utilizeze apa adusă pe canale, mai ales că în unele județe s-au reabilitat stațiile de pompare.

Un alt aspect menționat în ședința de lucru a vizat Legea Muntelui și procesul de dezvoltare şi protecție a zonei montane.

În vederea informării asupra programelor MADR pentru zonele montane şi identificării problemelor din zona montană este necesar ca funcționarii de la direcțiile agricole din țară să interacționeze cu reprezentanții Agenției Naționale a Zonei Montane și să meargă în teren, pentru informarea populației din aceste zone asupra programelor de sprijin dedicate zonei muntelui.

Astfel, oamenii trebuie să cunoască că pot beneficia de sprijin, atât financiar, cât şi de asistență tehnică în vederea accesării fondurilor disponibile.

Nu în ultimul rând, ministrul Petre Daea i-a încurajat pe cei prezenți la întâlnirea de la sediul ANZ să fie cât mai apropiați de fermierii din județul din care fac parte, să le cunoască problemele cu care se confruntă, dar și realizările, pentru a desființa bariera birocratică și a le oferi tot suportul necesar ori de câte ori situația o impune, în vederea dezvoltării satului românesc și a economiei din zonele rurale ale țării.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *