Gripa aviară se extinde! Focare noi descoperite în Slovacia, Ucraina şi Germania

Gripa aviară se extinde! Focare noi descoperite în Slovacia, Ucraina şi Germania

Ministerul agriculturii din Slovacia a anunţat astăzi că a descoperit virusul gripei aviare H5N8 la o fermă de păsări din vestul ţării.

CITEŞTE ŞI: Tehnologie finlandeză pentru fermierii români

Acesta este al doilea caz de gripă aviară H5N8 descoperit în Slovacia, după un prim caz descoperit la începutul acestei luni tot în zona de vest a ţării.

Ministerul agriculturii din Slovacia a precizat că ultimul caz afectează un lot de 19 găini ouătoare care nu erau destinate a fi vândute publicului.

Totodată, Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a informat la rândul ei astăzi că Ucraina a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară H5 la o fermă de păsări din partea vest-centrală a ţării, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5 descoperit în Ucraina în ultimii trei ani.

Citând un raport al autorităţii veterinare din Ucraina, OIE precizează că virusul este unul de tip H5 dar nu a oferit alte detalii.

De asemenea, virusul gripei aviare H5N8 a fost confirmat la o pasăre sălbatică descoperită în landul Brandenburg, estul Germaniei, au anunţat, tot astăzi, autorităţile germane, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătăţii din landul Brandenburg a precizat că este vorba de virusul gripei aviare H5N8 descoperit la o gâscă sălbatică din zona Spree-Neisse, din apropiere de graniţa cu Polonia.

Ministerul agriculturii de la Berlin a subliniat că acest caz nu implică nicio pasăre domestică.

În Germania, acesta este un caz individual în care nu sunt implicate păsări domestice. Autorităţile responsabile din Brandenburg au reacţionat deja şi au intensificat monitorizarea păsărilor sălbatice cu un accent pe păsările care trăiesc în apropierea apelor”, a informat Ministerul german al Agriculturii într-un comunicat de presă. Ministerul a făcut un apel către crescătorii de păsări să respecte măsurile stricte de bio-securitate introduse pentru a proteja efectivele lor de gripa aviară. „Acum sarcina Germaniei este să împiedice răspândirea virusului la păsările din ferme.

Comunicat al ministerului agriculturii din Germania


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *