Festivalul Produselor Tradiţionale a ajuns la ediţia a 13-a

Festivalul Produselor Tradiţionale a ajuns la ediţia a 13-a

Ediţia cu numărul 13 a Festivalului Produselor Tradiţionale, eveniment aflat în organizarea Departamentului de Ingineria şi Protecţia Mediului din cadrul Facultăţii de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca, se va desfăşura în data de 6 mai, între orele 14 şi 20.

Peste 30 de produse agroalimentare autentic româneşti vor fi prezentate şi apoi jurizate de organizatorul evenimentului, conf. dr. Avram Fiţiu (USAMV Cluj-Napoca), şi de maestrul în gastronomie tradiţională Mircea Groza.

Evenimentul îşi propune să scoată din anonimat zeci de produse agroalimentare autentic româneşti din Transilvania şi Bucovina prin construcţia identitară a unui „paşaport agroalimentar” pe una din schemele de calitate, potrivit R 1151/2012 (produse tradiţionale: DOP/Produs cu Denumire Geografică; IGP/Produs cu Indicaţie de Protecţie Geografică; TSG/Produs cu Trasabilitate Garantată).

Între produsele care vor fi prezentate se numără ouăle încondeiate (ca în Ţara Oaşului), alivincă (Pipirig), ostropel de raţă (Helegiu), palaneţ cu varză (Răscruci), cârnaţi de Apuseni (Lupşa), tocană de oaie servită în pâine de secară (Ghimeş-Făget), brânză telemea Bîrsana, precum şi multe alte bunătăţi tradiţionale.

Programul festivalului include prezentarea celor 33 de caiete de sarcini de produse agroalimentare tradiţionale, prezentare de port tradiţional din comuna aferentă produsului, degustarea produselor tradiţionale, dar şi muzică populară din diferite microregiuni.

De asemenea, alături de studenţi şi profesori vor fi prezenţi meşteri populari, reprezentanţii unor asociaţii ţărăneşti şi ai GAL.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *