Fermierii europeni, sprijiniţi de UE în cazul unui Brexit fără acord

Fermierii europeni, sprijiniţi de UE în cazul unui Brexit fără acord

Uniunea Europeană este preocupată de protejarea intereselor cetăţenilor din statele membre în domeniul agriculturii şi este pregătită pentru un posibil Brexit fără acord de retragere.

Comisia Europeană subliniază că Politica Agricolă Comună (PAC) dispune de instrumente care pot fi activate în situaţii de distorsiuni de piaţă şi poate acţiona sub forma plaselor de siguranţă, intervenţii publice, stocare privată, prevenirea crizelor şi managementul riscurilor.

În trecut, Comisia Europeană a utilizat asftel de măsuri, precum şi ajutoare de stat, de exemplu în perioada 2014-2016, pentru a răspunde la dezechilibrele de pe piaţă şi a-i ajuta pe fermieri care se confruntă cu dificultăţi de numerar pe termen scurt.

Astăzi vorbim de un scenariu de tip no-deal, caz în care putem spune cu certitudine că vor exista perturbări semnificative pe anumite pieţe agricole. Am ajuns la concluzia că executivul comunitar are obligaţia legală de a interveni şi o va face. Comisia are o experienţă considerabilă în oferirea de măsuri de sprijin în cazurile de perturbări semnificative de piaţă.

Phil Hogan – comisarul european pentru agricultură

Data ieşirii efective a Regatului Unit din Uniunea Europeană, stabilită iniţial pentru 29 martie, este fixată pentru 12 aprilie dacă deputaţii britanici nu aprobă acordul de retragere.

Premierul Theresa May a cerut vineri amânarea Brexitului până la 30 iunie, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a sugerat, la rândul său, o amânare „flexibilă” de până la 12 luni.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *