Fermele mici, o prioritate pentru viitorul comisar european al agriculturii

Fermele mici, o prioritate pentru viitorul comisar european al agriculturii

Polonezul Janusz Wojciechowski, viitorul comisar european pentru agricultură, a anunţat că unul dintre obiectivele sale este supravieţuirea fermelor mici şi a celor de familie.

El a mai spus că va pune fermierul în centrul politicilor sale în mandatul de cinci ani care începe în noiembrie şi că va face din fermele de familie un factor de progres.

În timpul audierii sale de către Parlamentul European, care a avut loc marţi, Wojciechowski a atras atenţia asupra scăderii dramatice a numărului de ferme în UE.

Potrivit acestuia, blocul comunitar a pierdut în ultimii ani patru milioane de ferme, iar numărul total al fermelor a scăzut până la 11 milioane.

Potrivit lui Wojciechowski, pe parcursul celor trei ore cât a durat audierea sa în Parlamentul European, „peste 100 de fermieri europeni şi-au pierdut, probabil, ferma şi locul de muncă. Pentru mulţi dintre ei aceasta este o tragedie”.

În opinia polonezului, această tendinţă ar trebui stopată, însă din păcate UE nu are o viziune pe termen lung pentru agricultură, similară cu cea din domeniul mediului.

Conform datelor Eurostat din anul 2016, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, o altă treime fiind în Polonia (14%), Italia (10%) şi Spania (9%).

De asemenea, nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *