Experţi ai Comisiei Europene, primiţi la MADR

Experţi ai Comisiei Europene, primiţi la MADR

La solicitarea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, adresată comisarului european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, o echipă de experţi ai Comisiei Europene a fost, în aceste zile, la Bucureşti.

Aceştia, împreună cu experţi de la ANSVSA, s-au deplasat în ţară, examinând la faţa locului situaţii diferite, în vederea stabilirii celor mai potrivite măsuri pentru eradicarea bolii şi reducerea pierderilor economice.

În deschiderea discuţiilor, ministrul Petre Daea a făcut un istoric al maladiei de la debutul în România, prezenţa virusului PPA în ţara noastră fiind semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

De la primele cazuri de pestă porcină africană confirmate, autorităţile române au acționat în conformitate cu planul de contingenţă al României pentru PPA.

În cursul expunerii sale, ministrul a dat asigurări că evoluţia bolii a fost şi este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator zilnice, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA se bazează pe sprijinul şi pe înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice generate de apariţia ei.

Reprezentanţii DG SANTE au afirmat că vor colabora foarte strâns cu autorităţile din România pentru a avea o imagine cât mai clară asupra situaţiei evoluţiei bolii, astfel încât să identifice cele mai bune soluţii la problemele cu care ţara noastră se confruntă din această perspectivă şi că vor propune suplimentarea fondurilor destinate combaterii acestei boli.

La finalul întâlnirii, Petre Daea le-a mulţumit experţilor pentru deschiderea arătată şi comisarului european Vytenis Andriukaitis pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării României. Ministrul a amintit că preşedinţia română va continua să faciliteze discuţiile privind pesta porcină africană întrucât, în cursul preşedinţiei consiliului, se va organiza la Bucureşti o conferinţă ministerială dedicată acestei boli precum şi altor boli transfrontaliere la animale, care să pună totodată bazele unui for ştiinţific de cercetare găzduit de ţara noastră, se arată într-un comunicat trimis de MADR site-ului www.agrisuport.ro.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *