Discuţii la nivel înalt despre pesta porcină africană

Discuţii la nivel înalt despre pesta porcină africană

Petre Daea a primit astăzi, la sediul MADR, o delegaţie de experţi în domeniul pestei porcine africane, condusă de Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, profesor de sănătate animală la universitatea din Madrid şi expert al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală pe problema pestei porcine africane.

Din delegaţia invitată au mai făcut parte inginerul Iani Chihaia, de la Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate din România, Megan C. Niederwerder (Kansas State University), Enric Marco Granell (Preşedinte EAPHM) şi Gonzalo Mateos.

Alături de şeful de la MADR s-au aflat secretarii de stat Daniel Dumitru Botănoiu, Alexandru Ţachianu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, directorul general al Direcţiei Generale Politici Agricole, Elena Tatomir, directorul general al Direcţiei Generale Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, Roxana Zarma, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Politici Agricole, Mihai Neagu, directorul Direcţiei Politici în Zootehnie Maria Toma, precum şi vicepreşedinţii ANSVSA Csutak Nagy Laszlo şi Octavian Ilisoi.

Discuţiile din cadrul întâlnirii s-au axat pe subiectul Pestei Porcine Africane (PPA) şi pe demersurile efectuate pentru combaterea acestei boli.

Petre Daea a realizat o prezentare detaliată a situaţiei PPA pe teritoriul ţării noastre, precum şi a măsurilor întreprinse de autorităţile române cu privire la evoluţia epidemiei în România, de la apariţia în 31 iulie 2017 a primului focar confirmat într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu-Mare la punctul culminant al epidemiei atins în anul 2018 şi până la momentul prezent, când se remarcă tendinţa de scădere a PPA în ţara noastră.

Ministrul agriculturii a precizat că încă de la apariţia primului focar au fost imediat puse în funcţiune măsurile cuprinse în planul de contingenţă, realizându-se o colaborare instituţională a tuturor celor implicaţi în combaterea PPA.

Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a subliniat faptul că, deşi în ţara noastră creşterea porcilor este o tradiţie, populaţia, prin măsurile implementate de autorităţi, a conştientizat gravitatea situaţiei din România.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *