Cormoranii, din nou în atenţie. "Această temere a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă"

Cormoranii, din nou în atenţie. "Această temere a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă"

Petre Daea a explicat la TVR 1 ce a vrut să spună prin declaraţia de la Bruxelles potrivit căreia cormoranii fac baie în piscină în România.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a întărit că aceste păsări reprezintă un pericol pentru fermele pescarilor din cauza numărului prea mare.

„Cormoranii sunt în toată ţara. Am văzut imagini date de televiziuni că sunt şi pe Dâmboviţa. Această temere a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă dacă mănâncă mii de tone de peşte, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot şi pleacă. Peştele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea şi la ieşirea din amenajarea piscicolă constaţi că apa este mai valoroasă la ieşire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă”, a menţionat Petre Daea la emisiunea România 9.

Şeful de la Agricultură a subliniat că inginerii piscioli se confruntă cu numărul mare de cormorani de aproximativ 30 de ani. Mediul natural al acestor păsări este Delta Dunării, însă ele s-au extins în toată ţara din momentul în care au devenit specie protejată.

„Nu există un pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peştele din cauza cormoranului. Este duşmanul numărul unu al peştelui şi nu are un rival natural. Consumă până la un kilogram de peşte pe zi”, a adăugat Daea.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a dezvăluit că a avut o discuţie cu comisarul Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, iar în februarie va avea o altă întâlnire cu acesta, subiectul fiind dezvoltarea unui plan de management pentru România privind această problemă a înmulţirii cormoranilor.

„Aceste acţiuni trebuie să le facem împreună cu mediul, pentru că ei gestionează problematica. Eu gestionez posibilitatea de a hrăni populaţia. Ştiu ce este de făcut, voi veni cu un plan foarte clar în discuţiile pe care le voi avea cu comisarul la nivelul Comisiei Europene, în aşa fel încât să-l putem pune în valoare şi să putem să rezolvăm această problemă”, a subliniat Daea.

Oficialul guvernamental a prezentat în 23 ianuarie, la Bruxelles, în comisia pentru pescuit din Parlamentul European, priorităţile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul acesteia, el a spus următoarele: „A se vedea populaţiile de cormorani. Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât”.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *