Conferinţa tematică "Politica Agricolă Comună - Produsul montan", desfăşurată la Sibiu

Conferinţa tematică "Politica Agricolă Comună - Produsul montan", desfăşurată la Sibiu

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru PNDR, cu sprijinul Agenției Naționale a Zonei Montane, a organizat, miercuri şi joi, la Sibiu, conferința tematică „Politica Agricolă Comună – Produsul montan”.

Au participat directorul Agenției Naționale a Zonei Montane, Dănuț Gîtan, reprezentanți și experți din cadrul MADR și ANZM.

Au fost prezentate informații privind Planul Național Strategic și oportunitățile de finanțare a intervențiilor care vizează mediul și clima și produsul montan, ca element al politicilor de dezvoltare a zonei montane.

La sesiunile de dezbateri au participat peste 110 invitați din rândul producătorilor de produse agroalimentare care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative ”produs montan”, dar și producători care sunt în curs de obținere a deciziei, reprezentanți ai direcțiilor pentru agricultură județene, ai cooperativelor agricole și ai asociațiilor de producători, precum și reprezentanți din mediului academic.

În cadrul conferinței, mai mulți producători cu produs montan și-au prezentat produsele și au împărtășit din experiențele lor de zi cu zi.

Printre aceștia se numără Cooperativa agricolă Sângeorz Băi, din judeţul Bistrița Năsăud, Vulpeș Ioan și Bijan Nicolae din localitatea Cornereva, judeţul Caraș Severin, Salca Ioana Eugenia Sita Buzăului, judeţul Covasna, Cristea Ioan Întorsătura Buzăului, din judeţul Covasna, și SC Dany Lily din localitatea Neagra Șarului, judeţul Suceava.

Toți acești producători au produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane.

De asemenea, au fost prezenți atât producători, cât și cooperative care urmează să obțină dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”.

Printre aceștia îi amintim pe Stâna Ștefanu de pe Transalpina, reprezentată de Băbu Măriora și Degustarium, Ghimeș – Făget, Târgul gospodăriilor de produse montane de la Dărmănești, judeţul Bacău – Petru Pal.

Dezbaterile au avut un caracter interactiv, iar cei prezenți au venit cu propuneri concrete pentru noul plan național strategic, arătându-se interesați de modul în care se vor derula proiectele pentru zona montană.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *