Conferinţa anuală privind instrumentele financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală finanţate din FEADR 2014-2020

Conferinţa anuală privind instrumentele financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală finanţate din FEADR 2014-2020

Ministrul Petre Daea a participat recent la cea de-a cincea conferinţă anuală a UE privind instrumentele financiare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2014-2020, eveniment organizat de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, alături de reprezentanţi la nivel înalt din sfera politică naţională şi europeană din cadrul statelor membre ale UE responsabili de agricultură şi dezvoltare rurală.

De asemenea, au participat specialişti ai autorităţilor de management pentru FEADR şi ai agenţiilor de plăţi din Uniunea Europeană, precum şi intermediari financiari, inclusiv instituţii financiare, administratori de fonduri, instituţii de garantare, asociaţiile acestora şi toţi ceilalţi actori din sectorul financiar implicaţi direct în gestionarea instrumentelor financiare ale FEADR.

Nu în ultimul rând, au fost prezenţi membri ai sindicatelor agricole, precum şi toate asociaţiile din sectoarele agricol, agro-alimentar şi silvicultură.

Scopul conferinţei a fost acela de a crea o imagine de ansamblu asupra propunerii comisiei de a sprijini agricultura şi dezvoltarea rurală prin PAC şi prin instrumentele financiare, a oportunităţilor oferite de instrumentele financiare ale FEADR pentru statele membre şi regiunile UE şi a experienţelor autorităţilor de gestionare a FEADR în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor financiare.

În cadrul conferinţei au fost prezentate exemple de proiecte care vizează susţinerea infrastructurii rurale prin utilizarea instrumentelor financiare ale FEADR, impactul şi rezultatele FEADR.

Agricultorii şi fermele rurale funcţionează în condiţii de afaceri speciale şi, prin urmare, necesită instrumente financiare particularizate. Colaborând cu BEI am făcut progrese importante în dezvoltarea acestora în ultimii ani, dar trebuie să facem şi mai mult.

Phil Hogan

De asemenea, comisarul Hogan a subliniat faptul că accesul la finanţare este esenţial pentru modernizarea agriculturii şi pentru dezvoltarea afacerilor şi a spiritului antreprenorial în spaţiul rural.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *