Concurs de îndemânare pentru tractorişti - FOTO

Concurs de îndemânare pentru tractorişti - FOTO

A patra ediţie a concursului de îndemânare tractor-tractorist, organizat la Agromalim şi aflat sub coordonarea profesorului Sorin Tiberiu Bungescu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timişoara, s-a desfăşurat în fiecare zi a târgului de la Expo Arad.

Conceptul este unul german. Organizatori au fost cei de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, în colaborare cu specialiştii de la Pavilionul de Mecanizare „George Bungescu din cadrul instituţiei de învăţământ menţionate.

Câştigătorii au primit premii consistente din partea sponsorilor.

Este a patra ediţie a acestui concurs de îndemânare. Am văzut în Germania, în 2007, când am fost la o specializare, că elevii de acolo trebuie să efectueze anumite probe de îndemânare pentru a obţine carnetul de tractorist. În urmă cu patru ani am pus în practică pentru prima dată acest concept german la expoziţia Agromalim, cea mai mare din vestul ţării, care, iată, a ajuns la o ediţie aniversară, cea cu numărul 30. Am participat la ea încă de pe vremea când era organizată în faţa Sălii Sporturilor din Arad. Acest concurs a avut trecere la fiecare ediţie, îl organizăm în fiecare zi a târgului. Ne bucurăm că avem şi tractoriste, sunt foarte bune! Concursul este organizat împreună cu specialiştii de la Pavilionul de Mecanizare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timişoara, un partener de bază al expoziţiei Agromalim în ultimii patru ani. Aşa trebuie să fie, pentru că este cea mai universitate de ştiinţe agricole din regiune şi este important să participe la toate evenimentele dedicate agriculturii. Universitatea noastră are peste 5.000 de studenţi înscrişi la şase facultăţi. Această colaborare este un exemplu şi pentru celelalte instituţii de învăţământ superior de ştiinţe agricole din ţară.

Sorin Tiberiu Bungescu

Tot la Agromalim am gândit, în urmă cu trei ani, o zonă de demonstraţii pentru încărcătoarele frontale telescopice folosite în zootehnie şi în special în domeniul manipulării furajelor. Este foarte important că trei firme îşi prezintă, an de an, încărcătoarele frontale autopropulsate. Este vorba despre Kramer, care are ca dealer pentru România firma Munax, Scheaffer, care are ca dealer pe Farmtech, şi Claas, care lucrează cu dealerii Claas România şi Agrocomerţ Holding. Fermierii din zootehnie pot să vină şi să vadă performanţele acestor încărcătoare telescopice. În momentul de faţă, o fermă nu poate funcţiona fără un încărcător telescopic pentru a manipula furaje, baloţi şi pentru a face curăţenie. Dacă nu are, orice fermă zootehnică trebuie să se gândească să-şi achiziţioneze un astfel de încărcător telescopic. Cabina este climatizată, poţi asculta muzică în timp ce manipulezi încărcătorul, transmisia este hidraulică, are motoare performante. Demonstraţiile au fost organizate în fiecare zi, după concurs, timp de 10-15 minute.

Sorin Tiberiu Bungescu


Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *