Comisia Europeană a vândut stocurile publice de lapte degresat în proporţie de 99%

Comisia Europeană a vândut stocurile publice de lapte degresat în proporţie de 99%

Cea mai recentă vânzare prin licitaţie a stocurilor publice de lapte praf degresat s-a încheiat cu succes, ceea ce înseamnă că stocurile totale cumpărate şi gestionate de Comisia Europeană au fost vândute în proporţie de 99%, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Stocurile au fost reintroduse pe piaţă în mod prudent, asigurându-se menţinerea echilibrului pieţei şi sprijinindu-se refacerea sectorului în urma crizei de pe piaţă din perioada 2015-2016, apreciază Executivul comunitar.

În perioada 2015-2017, prin intervenţii publice, Comisia Europeană a cumpărat, în total, 380.000 de tone de lapte praf degresat, pentru a stabiliza piaţa şi a sprijini veniturile fermierilor. La sfârşitul anului 2016, executivul comunitar a lansat un proces bazat pe licitaţii publice organizate o dată pe lună şi apoi de două ori pe lună, în scopul vânzării precaute a produselor înapoi pe piaţă.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a spus următoarele: „Cea mai recentă licitaţie este o dovadă incontestabilă a succesului abordării prudente a Comisiei în ceea ce priveşte gestionarea stocurilor de lapte praf degresat, care au fost reintroduse cu succes pe piaţă în proporţie de 99%. Dintotdeauna, obiectivul meu a fost de a folosi intervenţia publică drept măsură de protejare a veniturilor fermierilor şi, în acest scop, ne-am opus, în ultimii trei ani, îndemnurilor de a reduce stocurile prin diverse metode, chiar şi prin simpla lor distrugere. Niciuna dintre aceste opţiuni nu ar fi dus la rezultatul pe care l-am obţinut acum. Din contră, dând dovadă de răbdare, am garantat protejarea nu doar a veniturilor fermierilor din sectorul european al lactatelor, ci şi a intereselor contribuabililor europeni. În cazul laptelui praf degresat, intervenţia publică s-a dovedit un instrument eficace, în special graţie faptului că a fost folosit în mod responsabil şi eficace, iar licitaţia de joi şi cele anterioare au demonstrat în mod clar angajamentul Comisiei Europene de a sprijini fermierii atunci când o impun circumstanţele. De asemenea, această reuşită ilustrează faptul că politica agricolă comună conţine un dispozitiv de siguranţă care funcţionează în cazul unor perturbări ale pieţei precum cele din anii 2014-2016”.

După doi ani, depozitele s-au golit, iar preţul unui kilogram de lapte este acum de 36 de cenţi, în creştere faţă de preţul de 26 de cenţi din vara anului 2016.

Procesul de licitaţie este documentat online, în mod complet transparent, pe portalul Observatorului pieţei laptelui. După ce joi au fost vândute 18.514 tone, au mai rămas 4.000 de tone de lapte praf degresat, adică 1% din stocurile totale de la început, care fuseseră de 380.000 de tone. Dintre cele 14 state membre care au depozitat, pentru Comisie, laptele praf degresat, doar patru mai au stocuri, şi acestea foarte mici.

Următoarea licitaţie va avea loc la 7 februarie, informează executivul comunitar.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *