Clarificări de la AFIR

Clarificări de la AFIR

AFIR aduce clarificări referitoare la intrarea în vigoare a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) nr. 1017/2019 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a documentaţiei standard de atribuire a contractului de achiziţie publică sau sectorială de produse, precum şi a modalităţii de completare a anunţului de participare standard sau simplificat.

Conform legislaţiei în vigoare, documentaţia standard reprezintă modelul pe baza căruia autorităţile contractante au obligaţia de a întocmi fiecare documentaţie de atribuire de produse.

Astfel, se pun la dispoziţia tuturor potenţialilor candidaţi sau ofertanţi informaţiile necesare privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică sau sectorială de produse (buldoexcavatoare, autoutilitare, echipamente specializate etc. achiziţionate prin procedură simplificată sau licitație deschisă).

De asemenea, la întocmirea anunţului de participare, autorităţile contractante au obligaţia de a utiliza modelul anunţului de participare standard sau simplificat prevăzut pentru achiziţia de produse.

În baza acordului de colaborare încheiat între AFIR şi ANAP, am implementat deja modele de fişe de date şi instrucţiuni pentru ofertanţi pentru achiziţia de lucrări la nivelul AFIR. Introducerea modelului de documentaţie de atribuire şi de anunţ de participare pentru achiziţia de produse completează baza de informaţii şi îndrumări pentru beneficiarii PNDR, constituind încă o dată măsurile administrative necesare care le facilitează acestora derularea procedurilor de achiziţii în conformitate cu cele mai noi modificări legislative. Toate aceste modificări reprezintă modele de lucru care asigură respectarea principiilor achiziţiilor publice şi se vor regăsi în manualele şi procedurile specifice ale AFIR.

Adrian Chesnoiu – directorul general al AFIR


Documentaţia standard de atribuire a contractului de achiziţie publică de produse, anunţul de participare standard sau simplificat vor fi utilizate obligatoriu de către toţi beneficiarii publici ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală atunci când se iniţiază proceduri pentru atribuirea contractelor de furnizare.

Lasa un comentariu

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *